Pişin-Mend sınırında açılan yeni kapı, Taftan ile Gabd'dan sonra açılan üçüncü sınır geçiş noktası. Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde, ülkenin Gwadar limanı yakınlarında bulunan Mend sınır geçiş noktası, İran ile sadece mal ithalat ve ihracatını kolaylaştırmakla kalmayacak, ayrıca İran'ı ziyaret eden binlerce Pakistanlı hacının ülkeye girişini sağlayarak sınır geçişleri üzerindeki baskıyı da azaltmaya yardımcı olacak.

Açılış töreninde konuşan Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Zübeyde Celal, İran ile yeni sınır kapısının açılışını her iki ülke için de tarihi bir an olarak nitelendirdi. "Bu kapı, Pakistan, bilhassa da Belucistan halkı için istihdam ve ticari fayda sağlamada bir kilometre taşı olacak" diyen Celal, sınır kapılarının ayrıca bölgede turizmi de teşvik edeceğini söyledi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Açılış törenine İran Ulaştırma ve Kentsel Gelişim Bakanı Muhammed Eslami de katıldı. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, İran ile çeşitli alanlarda işbirliğini daha da derinleştirmek amacıyla ikili ilişkileri gözden geçirmek için şu anda İran'a üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Pakistanlı ekonomi uzmanları, Pakistan ile İran arasındaki ticaret potansiyelinin muazzam olduğuna ve İslamabad'ın ikili işbirliğini güçlendirmeye hevesli olduğuna inanıyor. Yerel haber kaynaklarına göre, halihazırda Pakistan'ın İran ile ikili ticareti 359 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bu meblağın 36 milyon ABD dolarını İran'a ithalat, 323 milyon ABD dolarını ise İran'a ihracat oluşturuyor.

Editör: İRFAN KARSLI