Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi. Açıklama, Başbakan İmran Han'ın Özel Sağlık Danışmanı Faysal Sultan tarafından sosyal medya üzerinden Cumartesi günü yapıldı. Pakistan Ulusal Sağlık Hizmetleri Düzenleme ve Koordinasyon Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada virüs bulaştığında Başbakan Han'ın tam aşılı olmadığını bildirdi. Başbakan Han'a ilk doz aşının iki gün önce uygulandığı, bu sürenin aşının aktif hale gelmesi için çok erken olduğu belirtilen bakanlık açıklamasında ayrıca antikor oluşumunun Kovid aşılarının ikinci dozu uygulandıktan iki ila üç hafta sonra gerçekleştiği kaydedildi.

Pakistan Başbakanı İmran Han'a (solda) Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir doz Kovid-19 aşısı uygulanıyor, 18 Mart 2021. (Fotoğraf: Pakistan Basın ve Enformasyon Dairesi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Pakistan Ulusal Komuta ve Operasyon Merkezi (NCOC) Başkanı Asad Umar, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Başbakan Han Perşembe akşamı aşı oldu ve ertesi gün hastalığın bazı belirtilerini hissetti. Kovid-19 belirtilerinin kendini göstermesi birkaç gün aldığı için aşılanmadan önce enfeksiyon kaptığı anlaşılıyor" dedi. Aynı zamanda Pakistan Planlama, Kalkınma ve Özel Girişimler Bakanı olan Umar, halkın aşı olması gerektiğini vurguladı ve uygun olan tüm kişileri devlet tarafından sağlanan aşıyı bir an önce yaptırmaya çağırdı.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi
Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde maske takmış bir aile motosiklet üzerinde görülüyor, 20 Mart 2021. (Fotoğraf: Saeed Ahmad/Xinhua)

Adlarının gizli kalması koşuluyla Xinhua'ya konuşan Pakistan Başbakanlık kaynaklarına göre, hafif öksürük dışında bir belirti göstermeyen Han, özel konutunda kendini karantinaya aldı ve resmi işlerine video konferans yoluyla devam edecek.

Söz konusu kaynaklar, Pakistan Başbakanlık Ofisi'ndeki üst düzey yetkililerden birinin Başbakan Han'ın enfekte olmasından birkaç gün önce enfeksiyon kaptığını ve durumu ciddileşince hastaneye kaldırıldığını söylediler. Pandeminin ciddi bir üçüncü dalgasıyla karşı karşıya olan Pakistan'da hükümet, virüsün yayılmasının kontrol altına alınması için gerekli standart operasyon prosedürlerinin uygulanmasını sağlama yönünde adımlar atıyor.

Editör: İRFAN KARSLI