Pakistan, Pazar günü yaptığı açıklamada Afganistan'daki şiddet olaylarının artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve güvenliğin sağlanması konusunda yardım güvencesi verdi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Pakistan'ın, içinde bulunduğumuz yıl boyunca Afganistan'da "artan şiddet düzeyine ilişkin derin endişesini ifade etmeye" devam ettiği ve Başbakan İmran Han'ın şiddetin azaltılması ve ateşkese gidilmesi yönündeki çağrılarını birçok kez yinelediği belirtildi.

Açıklamada, "Afgan hükümetinin iç güvenlik, kanun ve düzen ve Afganların hayatlarının korunması konusundaki sorumluluğunu yerine getirmek için proaktif tedbirler alması gerektiğini vurgulamak önemlidir" denildi. Açıklamada, Pakistan'ın etkili kurumsal işbirliği yoluyla, güvenlik ve etkili sınır yönetimi alanındaki tüm birlikte çalışma ihtimallerini genişletmeye hazır olduğu belirtildi.

Afganistan'da ülke içi müzakerelerin 5 Ocak 2021'de yeniden başlamasının beklendiğine atıfta bulunan açıklamada, müzakerelerin gelecekteki kapsamlı bir siyasi çözümle ilgili asli konulara odaklanacak önemli ve kritik bir aşamaya gireceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ülke içi müzakerelerin bu hassas aşamasında, müzakere eden tarafların karşılıklı suçlamalardan kaçınarak Afganistan'da kalıcı barış ve istikrar hedefi için bilgelik, basiret ve vizyon sahibi olduklarını göstermeleri önemlidir."

Açıklamada Afgan barış süreci, ülkedeki çatışmaların siyasi bir çözüme kavuşması yolunda cesaret verici ilerleme kaydederken, Pakistan'ın, Afganistan'ın kalıcı barış ve istikrarına olan sıkı bağlılığını yinelemek istediği belirtildi.

Açıklamada Pakistan'ın, Afganistan'daki çatışmaların askeri çözümünün olmadığını ve çatışmanın siyasi bir süreçle çözümünün, ileriye dönük tek yol olduğunu vurgulamaya devam ettiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu amaçla Pakistan, Afganların liderliğinde, Afganların sahip çıktığı bir barış sürecine olanak sağlamak için ciddi çabalar içine girdi" denildi.

Editör: İRFAN KARSLI