Politika

Özbekistan, sınırı geçen 84 Afgan askerini geçici süreyle kabul etti

Açıklamada, Özbekistan'ın halen Afganistan vatandaşlarının anavatanlarına dönüşleri hususunda Afgan tarafıyla görüşmelere devam ettiği ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, Am...

Abone Ol

Açıklamada, Özbekistan'ın halen Afganistan vatandaşlarının anavatanlarına dönüşleri hususunda Afgan tarafıyla görüşmelere devam ettiği ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, Amudarya nehri üzerinde, sınırda bulunan Termez-Hayraton köprüsünde bir geceliğine toplanan Afgan hükümetine bağlı askerlerin dağıtıldığı ve köprünün Afgan tarafında toplanan Afganistan vatandaşlarının büyük kısmının, köprüyü ve komşu toprakları kendi istekleriyle terk ettikleri belirtildi.

Termez ve Mezar-ı Şerif hattında görevli Özbek demiryolu çalışanlarının Cumartesi günü Özbekistan'a geri getirildiğini bildiren bakanlık, Özbekistan'ın Kabil Büyükelçiliği ile Mezar-ı Şerif Konsolosluğu'nun faaliyetlerine devam ettiğini ve buralardaki personelin tahliye edilmediğini belirtti.

Taliban, Cumartesi günü Afganistan'ın kuzeybatısındaki Belh vilayetinin yönetim merkezi olan Mezar-ı Şerif'i ele geçirmişti. Bunun üzerine, basında Afgan hükümetine bağlı askerlerin bir kısmının Özbekistan sınırına doğru kaçtığı yönünde haberler yer aldı.