Açıklamada, Özbekistan'ın halen Afganistan vatandaşlarının anavatanlarına dönüşleri hususunda Afgan tarafıyla görüşmelere devam ettiği ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, Amudarya nehri üzerinde, sınırda bulunan Termez-Hayraton köprüsünde bir geceliğine toplanan Afgan hükümetine bağlı askerlerin dağıtıldığı ve köprünün Afgan tarafında toplanan Afganistan vatandaşlarının büyük kısmının, köprüyü ve komşu toprakları kendi istekleriyle terk ettikleri belirtildi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Termez ve Mezar-ı Şerif hattında görevli Özbek demiryolu çalışanlarının Cumartesi günü Özbekistan'a geri getirildiğini bildiren bakanlık, Özbekistan'ın Kabil Büyükelçiliği ile Mezar-ı Şerif Konsolosluğu'nun faaliyetlerine devam ettiğini ve buralardaki personelin tahliye edilmediğini belirtti.

Taliban, Cumartesi günü Afganistan'ın kuzeybatısındaki Belh vilayetinin yönetim merkezi olan Mezar-ı Şerif'i ele geçirmişti. Bunun üzerine, basında Afgan hükümetine bağlı askerlerin bir kısmının Özbekistan sınırına doğru kaçtığı yönünde haberler yer aldı.

Editör: İRFAN KARSLI