Sağlık

Oxford ekibi başkanı: Avustralya aşılamayı geciktirmemeli

Avustralya ve Yeni Zelanda İmmünoloji Derneği geçtiğimiz günlerde Avustralya hükümetinden, Oxford-AstraZeneca koronavirüs aşısının "sürü bağışıklığı" yaratmak konusunda yeterl...

Abone Ol

Avustralya ve Yeni Zelanda İmmünoloji Derneği geçtiğimiz günlerde Avustralya hükümetinden, Oxford-AstraZeneca koronavirüs aşısının "sürü bağışıklığı" yaratmak konusunda yeterli olmayabileceğini söyleyerek aşının Avustralya'da planlanan uygulanmasını durdurmasını istemişti. Pollard buna cevap olarak aşının virüsün bulaşmasına engel olma kapasitesinden ziyade Kovid-19 kaynaklı ciddi hastalık veya ölüme engel olma kabiliyetine odaklanılması gerektiğini söyledi.

Avustralya gazetesi Sydney Morning Herald'ın Cuma günkü haberine göre Pollard, "Hayatları kurtaracak olan şey, bugünden aşı temin edilmesi ve bu aşıların insanlara yapılmasıdır. Bence mutlak odak noktası bu olmak zorundadır" diyerek şunu ekledi: "Bütün aşılar için elimizdeki yegane veri, aşı uygulanan kişilerin Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılmamasıdır ve biz denemelerimizde bunu tutarlı bir şekilde gözlemledik."

Avustralya hükümeti, Avustralyalı düzenleyici kuruluş Tedavi Edici Ürünler İdaresi'nin onayına bağlı olarak 53,8 milyon doz Oxford-AstraZeneca aşısı almaya karar vermişti. Bazı uzmanlar, Pfizer ve Moderna aşılarının yaklaşık yüzde 95 etkinliğine karşılık Oxford-AstraZeneca aşısının Kovid-19'u önlemede yüzde 62 etkili olduğunu gösteren denemelere işaret ettiler.

Pollard, bir aşının etkisinin ancak "insanın koluna girdiğinde" belirlenebileceğini söyledi. Pollard, Avustralya'nın ulusal yayın kuruluşu Australian Broadcasting Corporation'a, "yüksek tam aşılanma düzeylerine erişmeden 'sürü bağışıklığı' elde etme imkanımız yok ve dünyanın hiçbir yerinde bu düzeylere henüz ulaşılmadı" dedi. Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Paul Kelly, Çarşamba günü, Oxford-AstraZeneca aşısının Şubat ortasında başlanması planlanan uygulamasının ertelenmesi çağrılarını reddetmişti.

Avustralya Sağlık Bakanlığı'nın Perşembe günü güncellediği son verilere göre, Avustralya'da Perşembe öğleden sonra itibariyle toplam 28.658 teyit edilmiş vaka bulunurken son 24 saatte yerel ve yurtdışı kaynaklı vaka sayısı ise sırasıyla sıfır ve 10 olarak bildirildi.