‘KUR KORUMALI MEVDUAT 411 MİLYAR TL ZARARI ÖNLEDİ’

Milliyet gazetesinin haberine göre Nebati, ‘Kur Korumalı Mevduat'ın Cuma günü itibarıyla bütçeye toplam maliyetinin 21,1 milyar TL olduğunu söyledi ve 'biz eğer bu sistemi devreye sokmasaydık zararımız 411 milyar lira olacaktı’ dedi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Nebati’nin, konut satışının yapıldığı internet sitelerinde sahte ilanlarla fiyatların ‘şişirildiğini’ söyleyerek, ‘Şu ana kadar bu şekilde fırsatçılık yapan 65 bin kişi tespit edildi. Fırsatçılık yapanlardan bunun hesabını soracağız, onların canına okuyacağız’ dedi.

‘KISA VADEDE FAİZ ARTIŞI YA DA İNDİRİMİ YOK’

Milliyet'e göre Nebati, en önemli hedeflerinden birinin enflasyon oranlarında kalıcı bir düşüşün sağlanması olduğunu belirtti ve 2022 yılı sonu için enflasyonun yüzde 48-49 olacağı tahminin paylaştı 2023 yılı sonu için tahminiyse yüzde 19,9. Nebati kısa vadede faiz artırımının da faiz indiriminin de düşünülmediğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı bunun yanında 2022 sonuna kadar enflasyonun baskılanması için bazı araçlar devreye sokulabileceğini de söyledi.

Nebati, dış ticaret açığının artmasında ana etkenlerden birinin enerji ithalatı olduğu, hidroelektrik santralleriyle (HES) bu açığın kapatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Nebati, sunumunda petrol fiyatlarında yaşanabilecek muhtemel artışların yıl sonuna kadar pompa fiyatlarına yansıtılmaması ile ilgili bir irade olduğunu dile getirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula: Çin, Brezilya'nın ekonomik büyümesi için vazgeçilmez bir ortak Brezilya Devlet Başkanı Lula: Çin, Brezilya'nın ekonomik büyümesi için vazgeçilmez bir ortak

Hürriyet gazetesinin köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Nebati’nin enflasyon ve faiz konusundaki politika tercihleriyle ilgili sözlerini şu şekilde alıntıladı:

‘Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor. Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini arttırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz.’

(BBC Türkçe)