Sağlık

Norveçli sağlık yetkilileri, yaşlılardaki ölümlerin muhtemelen aşıyla ilgili olabileceğini belirtiyor

Norveç İlaç Dairesi (NİD), Cuma günü yaptığı basın açıklamasında, Kovid-19 aşısının ilk dozunda karşılaşılan advers ilaç reaksiyonlarının, Norveç'te bulunan huzurevlerindeki z...

Abone Ol

Norveç İlaç Dairesi (NİD), Cuma günü yaptığı basın açıklamasında, Kovid-19 aşısının ilk dozunda karşılaşılan advers ilaç reaksiyonlarının, Norveç'te bulunan huzurevlerindeki zayıf bünyeli ve yaşlı 23 hastanın ölümünden sorumlu olabileceği belirtildi. NİD'e göre, Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği Comirnaty ismi verilen aşı üzerindeki çalışmalarda, 85 yaşın üzerinde az sayıda katılımcı bulunurken, stabil olmayan veya akut hastalık sahibi kişiler yer almadı.

NİD Başhekimi Sigurd Hortemo, "Değerlendirme, mRNA aşılarında görülebilen ateş ve bulantı gibi yaygın adverse ilaç reaksiyonlarının, bazı zayıf bünyeli hastalarda ölümcül sonuçlara yol açmış olabileceğini gösteriyor" dedi. Basın açıklamasında, ölümler de dahil olmak üzere şüpheli advers reaksiyon raporlarının her gün alındığı ve hem NİD hem de Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü (UHSE) tarafından sürekli olarak değerlendirildiği belirtildi.

İngiltere'nin Greater Manchester bölgesindeki Hyde Leisure Center'da, 99 yaşındaki Doris Wildgoose, Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısının ikinci dozunu oluyor, 7 Ocak 2021.(Fotoğraf: Jon Super/Xinhua)

Hayatını kaybeden 13 kişinin otopsisinde yapılan değerlendirme sonucunda UHSE, Kovid-19 aşılama kılavuzunu güncelleyerek, zayıf bünyeli yaşlıların aşılanması konusunda daha ayrıntılı tavsiyelerde bulundu. Güncellenmiş kılavuzda, "Bünyesi ciddi şekilde zayıf olanlar için, aşıların nispeten daha hafif yan etkileri bile ciddi sonuçlara yol açabilir. Zaten çok az ömrü kalmış olanlar için, aşının faydası çok az veya önemsiz olabilir" ifadesi kullanıldı.

NİD'in Sağlık Direktörü Steinar Madsen, "Norveç'teki huzurevlerinde haftada yaklaşık 400 kişi ölüyor. Aşıyla bağlantılı zamanlarda meydana gelen bütün ölümler dikkatle değerlendirildi ve aşıların ölüme yol açtığına dair bir belirtiye rastlanmadı" dedi. Madsen, "Doktorlar şimdi kimlerin aşılanması gerektiğini dikkatle düşünmeli. Çok zayıf bünyeli ve hayatlarının sonunda olanlar, kişiye özel bir değerlendirme sonrasında aşılanabilirler" diye konuştu. Norveç'te 27 Aralık 2020'den bu yana 25 binden fazla kişi Kovid-19'a karşı aşılandı.