Politika

Norveç, İngiltere ve ABD, Sudan ordusunu tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırdı

Açıklamaya göre, üç ülkenin çağrısı, el-Burhan'la Salı günü yapılan bir toplantı sırasında dile getirildi. Troyka'nın açıklamasında, "Sudan'da demokrasiye geçiş sürecini yenid...

Abone Ol

Açıklamaya göre, üç ülkenin çağrısı, el-Burhan'la Salı günü yapılan bir toplantı sırasında dile getirildi. Troyka'nın açıklamasında, "Sudan'da demokrasiye geçiş sürecini yeniden yoluna sokmaya yönelik güçlü arzumuzu görüştük" denildi.

Aynı açıklamada "Sudan halkının isteklerini gerçek anlamda karşılayan, bir sivil-asker ortaklığı ve sivillerin liderliğindeki bir geçiş hükümetinin nasıl sağlanacağına ilişkin müzakerenin temeli olarak anayasanın yenilenmesi ve Başbakan Abdullah Hamduk'un göreve geri getirilmesi ihtiyacının altını çizdik" vurgusu yapıldı. "Bu, geçiş döneminin sonunda Sudan, özgür ve adil seçimler doğrultusunda yol alma kararlılığını gösterecektir" ifadeleri de açıklamada yer aldı.

Üç ülke ayrıca, Sudan'ın demokratik geçiş sürecini sürdürmeye yönelik atılacak kritik adımlar kapsamında, 25 Ekim'den bu yana gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması, olağanüstü halin kaldırılması ve "barışçıl protestoculara yönelik şiddetin sona erdirilmesi" çağrısı yaptı. El-Burhan, 25 Ekim'de olağanüstü hal ilan ederek Egemenlik Konseyi ile hükümeti feshetmişti.