Sağlık

Nepal'deki Kovid-19 vaka sayısı rekor kırarıyor

Nepal Sağlık ve Nüfus Bakanlığı'nın Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Son 24 saatte toplam 5.763 Kovid-19 vakası teyit edildi" dendi. Bu, geçen yıl 21 Ekim'de bildirilen 5.7...

Abone Ol

Nepal Sağlık ve Nüfus Bakanlığı'nın Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Son 24 saatte toplam 5.763 Kovid-19 vakası teyit edildi" dendi. Bu, geçen yıl 21 Ekim'de bildirilen 5.743 vakadan beri bir günde kaydedilen en yüksek koronavirüs vakası sayısı.

Kovid-19 vakalarının 6 Mart itibarıyla 47'e kadar düştüğü Nepal'de Mart ayının sonundan bu yana vaka sayılarında artış gözlemleniyor. Ancak vakalar özellikle son iki haftada hızlı bir artış gösterdi. 24 Nisan Cumartesi günü 2.619 olarak kaydedilen vaka sayısı, geçtiğimiz bir hafta içinde ikiye katlanarak bu Cumartesi günü 5.700'ü aştı.

Vakalar artarken hastanelerde yatak sayısı da azalıyor. Nepal Sağlık Bakanlığı, Cuma günü, vaka artışının sağlık sisteminin başa çıkamayacağı ölçüde olduğu konusunda ciddi bir uyarı yayınladı. Bakanlık, Cuma günü yaptığı basın açıklamasında "Bu durumun bir sonucu olarak hastalara tıbbi bakım dahi sağlanamıyor çünkü hastanelerin yatak kapasitesi hızla tükeniyor" dendi.

Bu durum özellikle yatak sayısından fazla hastanın kabul edildiği Katmandu merkezli Sukraraj Tropikal ve Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi'nde geçerli. Hastane müdürü Sagar Kumar Rajbhandari, Cumartesi günü Xinhua'ya yaptığı açıklamada "Hastanede toplam 60 yatağımız var fakat şu anda 78 hastayı tedavi ediyoruz" dedi ve "Acil serviste beş yatağımız var ama orada da bitişik koridordakiler de dahil olmak üzere 18 hasta mevcut. Çoğu şu anda kullanılmakta olan yatakların boşalmasını bekliyor" diye ekledi.

Artan vaka sayısını kontrol altına almak için dünya genelindeki diğer ülkelerde uygulanan önlemler alan Nepal hükümeti, Katmandu vadisinde 29 Nisan'dan itibaren iki hafta boyunca kapanma uygulanacağını duyurdu. Öte yandan Nepal medyasında yer alan haberlere göre Nepal Başbakan Yardımcısı Ishawar Pokharel başkanlığındaki Kovid-19 Krizi Yönetim Merkezi, Cuma günü kabineye koronavirüs krizi süresince uluslararası uçuşları askıya alma tavsiyesinde bulundu.