Sağlık

Namibya, sağlık hizmetleri sağlamada insansız hava araçlarını kullanan bir proje başlattı

Girişime öncülük edecek olan Namibya Patoloji Enstitüsü'ne göre, proje kapsamında, soğuk zincir gerektiren ve gerektirmeyen tıbbi malların, hasta test numunelerinin, Kovid-19...

Abone Ol

Girişime öncülük edecek olan Namibya Patoloji Enstitüsü'ne göre, proje kapsamında, soğuk zincir gerektiren ve gerektirmeyen tıbbi malların, hasta test numunelerinin, Kovid-19 test kitleri de dahil test kitlerinin, tıbbi malzemelerin, aşıların ve diğer ilaçların ülkenin kuzeydoğusundaki Zambezi bölgesinde bulunan beş yerel sağlık kliniğine ulaştırılmasında veya oradan alınmasında insansız hava araçlarının kullanılması amaçlanıyor.

Namibya Patoloji Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Dört ay süreyle test edilecek projenin, yolları altı aya kadar kullanılamaz hale getiren yıllık sel felaketleri gibi engelleri ortadan kaldırması öngörülüyor. Zambezi bölgesindeki seller, sık sık bölge halkının hayati sağlık ve laboratuvar tanı hizmetlerine erişimini engelliyor" dendi.

Enstitü, deneme süreci için belirlenen beş kliniğin, derin dondurucuları çalıştırmaya yetecek kadar güçlü olmayan ancak insansız hava araçları pilleri gibi elektronik cihazları şarj etmek için kullanılabilecek güneş panellerinden elde edilecek sabit güç kaynağına sahip olduğunu belirtti.

Enstitü açıklamasında, "Deneme sürecinde kullanılacak insansız hava araçlarının inmeden, şarj olmadan veya yakıt ikmali yapmadan en az 70 kilometre boyunca 1,5 kilogramlık minimum net ağırlığı taşıyabilme kapasitesinde olması gerekiyor" ifadeleri yer aldı. Enstitü, Katima Mulilo'da bulunan merkez üssünün insansız hava araçlarının iniş, bakım ve şarj merkezi olarak kullanılacağını belirtti.