Sağlık

Moğolistan, Çin'in bağışladığı Kovid-19 aşılarını teslim aldı

Bağışlanan aşılar, Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'daki Cengiz Han Uluslararası Havalimanı'nda Moğolistan Başbakan Yardımcısı Sainbuyan Amarsaikhan ve Çin'in Moğolistan Büyü...

Abone Ol

Bağışlanan aşılar, Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'daki Cengiz Han Uluslararası Havalimanı'nda Moğolistan Başbakan Yardımcısı Sainbuyan Amarsaikhan ve Çin'in Moğolistan Büyükelçisi Chai Wenrui tarafından karşılandı.

Amarsaikhan, "Kapsamlı stratejik ortağımız, dost ve komşu ülke Çin'e, bu zor dönemde bize yardım elini uzattığı için Moğol hükümeti ve halkı adına derin şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Amarsaikhan, "Bir Moğol sözü vardır: 'Yakın komşuların tek hayatı, uzaktaki komşuların tek aklı olur.' Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana, Moğolistan ve Çin birbirlerine maddi ve duygusal destek sağladılar, bu da komşu ülkelerin zorlukları birlikte nasıl aştıklarının gerçek bir örneği" diye konuştu.

Chai ise, "Mevcut küresel aşı arzı ve talebi çok sıkı. Çin, kendi aşı tedariği yetersiz olduğunda zorlukların üstesinden geldi ve Moğolistan'a 300 bin doz aşıyı ücretsiz olarak vermekten çekinmedi. Bu, Çin'in Moğolistan'la olan ilişkilerine ve iki halk arasındaki dostluğa büyük önem verdiğini gösteriyor" dedi.

Çin büyükelçisi, bu aşıların Moğolistan'da pandemiyle mücadeleye ve halkın korunmasına katkı sağlayacağına dair güvenini dile getirdi. Moğolistan Sağlık Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, ülkedeki 3,3 milyon kişinin en az yüzde 60'ının, yani tüm yetişkinlerin koronavirüse karşı aşılanması planlanıyor.

Bunların yüzde 20'si, virüse karşı mücadelede aşılara hızlı ve eşit erişim sağlamayı amaçlayan küresel girişim COVAX (Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) kapsamında aşılanacak. Moğolistan'da Salı günü ülke çapında bir Kovid-19 aşılama kampanyası başlatılması bekleniyor. Pazartesi itibarıyla, ülkede 2 bin 693 Kovid-19 vakası kaydedildi ve altı kişi hayatını kaybetti.