Politika

Mısır'da Gazze'nin yeniden inşası ile ilgili forum başladı

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen forum, kentsel gelişim, inşaat, mühendislik, mimarlık ve yapı malzemeleri üreticilerinin katıldığı, alanında uzmanlaşmış bir dizi etkinl...

Abone Ol

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen forum, kentsel gelişim, inşaat, mühendislik, mimarlık ve yapı malzemeleri üreticilerinin katıldığı, alanında uzmanlaşmış bir dizi etkinliği içeren benzersiz bir platform oluşturuyor. Foruma, aralarında Filistin'in Kahire Büyükelçisi Diab Al-Louh'un da yer aldığı çok sayıda Mısırlı ve yabancı iş insanı, inşaat uzmanı ve yetkili katıldı.

Xinhua'ya konuşan Filistin Büyükelçisi, "Gazze Şeridi'nin yeniden inşa girişimlerinin sahada eyleme dönüştürülmesine acil ihtiyacı var" dedi. Mısır'ın Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etme çabalarını çok takdir eden büyükelçi, Mısır şirketlerini abluka altındaki kıyı şeridinde yeniden yapılanma sürecine katılmaya davet etti.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Cairo Construction Hub forumunda insanlar, inşaat şirketleri için hazırlanan bir sergiyi ziyaret ediyor, 10 Haziran 2021. (Fotoğraf: Ahmed Gomaa/Xinhua)

Mayıs ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, İsrail'in 10-21 Mayıs tarihleri arasında Filistin yerleşim bölgesini havadan bombalaması nedeniyle binaları ve altyapısı büyük zarar gören Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için 500 milyon ABD doları söz vermişti.

Mısır, İsrail ile Gazze'deki Filistinli militanlar arasında 11 gün süren ve en az 250 Filistinlinin ve 12 İsraillinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmayı sona erdiren 20 Mayıs'taki ateşkes anlaşmasında arabuluculuk yaptı. Al-Louh, bağış yapan ülkelerin Gazze'de ekonomiyi canlandırmak ve yüzde 50'ye varan işsizlik oranını azaltmak için yerel Filistinli şirketlerle sözleşme yapacaklarını umut ettiğini söyledi.

Kahire merkezli Egyptian Steel şirketinin CEO'su ve aynı zamanda Mısır Parlamentosu'nun üyesi olan Ahmed Abou Hashima, Mısırlı şirketlerin, Cumhurbaşkanı Sisi'nin Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etme girişimini şimdiden uygulamaya başladıklarını ifade etti. Xinhua'ya konuşan Abou Hashima, "Gazze Şeridi'ne çelik ve çimento sağlamaya hazırız" dedi ve bunun Mısırlı şirketlerin Mısır dışında ticari genişleme için yeni ufuklar açmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.