Politika

Mısır, Ürdün ve Irak ticari ve endüstriyel entegrasyona başlayacak

Mısır kabinesinin yazılı açıklamasına göre Mısır, Ürdün ve Irak ticaret ve sanayi bakanları Perşembe günü üç Arap ülkesi arasında ticari ve endüstriyel entegrasyonun uygulanma...

Abone Ol

Mısır kabinesinin yazılı açıklamasına göre Mısır, Ürdün ve Irak ticaret ve sanayi bakanları Perşembe günü üç Arap ülkesi arasında ticari ve endüstriyel entegrasyonun uygulanmasına yönelik fiili adımlar atma konusunda mutabakata vardı.

Üç bakanın sanal toplantısında, Irak'taki fabrikaların değerlendirilmesi, Bağdat'taki Ürdün Büyükelçiliği'nin katılımıyla Irak pazarının ihtiyaçları ve ülkedeki potansiyel yatırım fırsatlarını araştırmak üzere önümüzdeki günlerde Mısırlı bir teknik heyetin Irak'a gönderilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Nevine Gamea, bu ayın başlarında Ürdünlü ve Iraklı bakanların Mısır'a yaptıkları ziyarette bu toplantıya karar verdiklerini ve toplantıda ticaret ve sanayi alanlarında bir dizi ortak projenin uygulanması konusunu görüştüklerini söyledi.

Gamea ortak işbirliği hedeflenen sektörler arasında ilaç, kimya, petrokimya, deri ve seramik endüstrilerinin bulunduğunu ve Mısır ve Ürdün ürünleri için Irak'ın başkenti Bağdat'ta kalıcı bir fuarın kurulması konusunu da incelediklerini dile getirdi. Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Maha Ali ise üç ülke arasında ticari etkileşim sürecini kolaylaştırmak için ülkelerin gümrük mercileri arasında elektronik bağlantı kurulmasının önemini vurguladı.

Öte yandan Irak Sanayi ve Madencilik Bakanı Menhel Aziz el-Habbaz da "Irak hükümetinin bölge ve Arap ülkeleri başta olmak üzere tüm ortaklarla yeniden güçlü ekonomik ilişkiler kurma arzusu bağlamında" ülkesinin Mısır ve Ürdün pazarlarına açılma ve ekonomik entegrasyonu gerçekleştirme yönünde acil adımlar atma konusunda istekli olduğunu ifade etti.

Bakanlar, ürünlerin üç pazara daha kolay erişimini sağlayarak ülkeler arasında ticaret akışının önündeki kısıtlama ve engellerin kaldırılması gerektiği konusunda da mutabakata vardılar.