Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre Mısır, Ürdün ve Filistin'in dışişleri bakanları Cumartesi günü Kahire'de bir araya gelerek Ortadoğu barış sürecinin canlandırılması ve Filistin-İsrail tarafları arasında müzakerelerin tekrar başlatılmasına yönelik yolları görüştü.

Üçlü görüşmenin ardından Kahire'nin yaptığı yazılı açıklamaya göre üç bakan, "Filistin davasının, Arap dünyasının merkezi bir sorunu olduğunu vurguladı ve ilgili tarafları barış sürecine yönlendirmenin yollarını görüştü." Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, 2334 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı gibi uluslararası meşruiyeti olan kararların ve Arap Barış Girişimi'nin, İsrailliler ile Filistinliler arasındaki müzakereler için onaylı referanslar olduğunu dile getirdi. Ortak açıklamada, "Barış sağlamanın tek yolu, müzakerelerdir" denildi.

Bakanlar, BM'nin iki devletli çözüm önerisine dayalı bir anlaşmaya varmak için İsrail'i müzakere masasına dönmeye çağırmanın gerekliliğini vurguladı. BM'nin iki devletli çözüm önerisi, Doğu Kudüs'ün başkent olduğu 1967 sınırları temel alınarak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içeriyor.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

Yeni yerleşimlerin inşası ve Filistinlilerin evlerinin yıkılması gibi "İsrail'in yaşa dışı uygulamalarına karşı koyacak uluslararası bir mevzinin harekete geçirilmesine" yönelik çabaların artırılması konusunda mutabık kalan bakanlar, söz konusu uygulamaların "uluslararası hukuku ihlal ettiği ve iki devletli çözümü ve adil ve kapsamlı bir barışa ulaşma şansını baltaladığı" uyarısında da bulundu.

Şukri, Safedi ve el-Maliki aynı zamanda Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) karşı karşıya kaldığı finansal kriz ve bu krizin, kuruluşun Filistinli mültecilere hayati hizmetleri sağlama becerisi üzerindeki yansımaları konusunda da uyarıda bulundu.

Mısır ve Ürdün'le halihazırda barış anlaşmaları olan İsrail, bir süre önce aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas'ın da bulunduğu diğer Arap devletleriyle de barış ve normalleşme anlaşmaları imzaladı.

Editör: İRFAN KARSLI