Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye krizinde siyasi çözümü desteklediğini ve savaştan büyük zarar gören ülkede dış müdahaleye karşı olduğunu yineledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamaya göre Şükri görüşlerini, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD'den oluşan Suriye Küçük Grubu'nun sanal ortamda düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında dile getirdi.

Mısır Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre, Mısır diplomasinin en üst seviyesindeki ismi, "Suriye Anayasa Komitesi'nin belirlediği hedeflere ulaşması yönündeki çabalara ülkesinin verdiği desteği vurguladı". Ayrıca "Krize siyasi bir çözüm bulma çabalarını desteklemek için Suriye'deki tüm tarafları, Komisyon'un çalışmalarına aktif olarak katılmaya çağırdı".

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Şükri, Suriye sorununa ilişkin siyasi çözümün, müzakerelerin takvimi ve Suriye barış süreci için yol haritasını belirleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015 yılı sonunda oybirliğiyle kabul ettiği 2254 sayılı kararına uygun olması gerektiğine dikkat çekti.

Mısır Dışişleri Bakanı ayrıca, bazı bölgesel aktörlerin Suriye'deki duruma sürekli müdahale etmesinden "derin endişe duyduklarını" söylerken, Suriye'deki demografik yapıyı değiştirmeyi zorlayan girişimlere de karşı çıktı.

Bakan Şükri, bu tür girişimlerin "Suriye'nin birliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik" nihai bir siyasi çözüme ulaşılmasını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Şükri, Ekim ayı başında, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi Geir Pedersen ile bir telefon görüşmesi yapmış ve krize siyasi bir çözüm getirmenin yollarını ele almıştı.Yaklaşık on yıldır iç çatışmaların yaşandığı Suriye'de, bölgesel ve uluslararası güçlerin doğrudan ve dolaylı müdahalesine rağmen, yaklaşık yarım milyon kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca insan ise yerlerinden edildi.

Editör: İRFAN KARSLI