Çalışmaya, 21 ile 30 yaş arasında, günde beş porsiyondan az meyve sebze tükettiğini belirten ve tedavi gören genç yetişkinler katıldı. Katılımcılar rastgele üç gruba ayrıldı. Gruplardan ilki daha fazla meyve ve sebze tüketimini teşvik etmeyi amaçlayan internet tabanlı kişiye özel olmayan bir programa dahil oldu. İkinci gruptakilere yaş odaklı ve kişiye özel tasarlanmış internet tabanlı bir program uygulandı. Üçüncü gruptakilere ise kişiselleştirilmiş e-koçluk desteği verildi.

Üç aylık dönemde meyve, sebze tüketimini en az üç porsiyon artıran genç yetişkinlerde, meyve ve sebze tüketiminde bir değişiklik olmayan veya tüketimini daha az artıran katılımcılara kıyasla, uykuya geçiş süresi ve uykusuzluk sorunlarında az da olsa iyileşme görüldü. Ancak iki grubun uyku sürelerinde bir fark saptanmadı. Katılımcıların izlendiği dönemde, meyve sebze tüketimini üç porsiyon veya daha fazla artıran kadınların ise ortalama dört dakika daha erken uykuya daldığı ve uykusuzluk semptomlarının iyileşme olasılığının iki kat arttığı görüldü.

Michigan Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi Beslenme Bilimleri Bölümü'nde araştırmacı doçent olan, çalışmanın başyazarı Erica Jansen "Çalışmamızı özgün kılan, meyve ve sebze tüketim miktarı değiştikçe uykusuzlukla bağlantılı uyku özelliklerinin de değiştiğini gözlemleyebilmemiz oldu" dedi.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Jansen, "Önce uyku karakteristiğinin değişmiş olabileceği ve bunun da meyve, sebze tüketiminde değişiklik yarattığı ihtimalini hala eleyemiyoruz, ancak katılımcılar meyve sebze tüketimini artırmaya yönelik bir çalışmanın parçası olduğuna göre, tersinin olma ihtimali daha fazla. Katılımcılara uyku alışkanlıklarıyla ilgili herhangi bir şeyi değiştirmeleri de söylenmedi" diye konuştu. Araştırmacılar, çalışma bulgularının, düzenli bir uyuma ve uyanma süresi, yatmadan önce tüm ekranlı cihazları kapatma, karanlık ve serin bir ortamda uyuma, uyku öncesi kafein veya alkol tüketmeme gibi diğer uyku sağlığı ilkelerine dahil edilmesini umuyor. Çalışma, ABD'de yayınlanan Uyku Sağlığı dergisinde yer aldı.

Editör: İRFAN KARSLI