Politika

Meksika Dışişleri Bakanı: ABD'nin Meksika'daki silahlı şiddet olaylarında sorumluluğu var

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Meksika'daki silahlı şiddet olaylarında sorumluluğu olduğunu, bu nedenle de Meksika hükümeti...

Abone Ol

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Meksika'daki silahlı şiddet olaylarında sorumluluğu olduğunu, bu nedenle de Meksika hükümetinin ABD'li 11 silah üreticisi ve satıcısına dava açtığını söyledi.

Ebrard, Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen "Silah Üreticileri ve Dağıtımcılarına Karşı Stratejik Dava" başlıklı seminere gönderdiği video mesajında, "ABD, özellikle de silah üreticisi şirketleri, ülkemizde yaşadığımız şiddet ve güçlüklerden müşterek sorumlu. Bu nedenle bu stratejik davayı açtık" dedi. Ebrard, "Bu stratejik davayı, bu suç ve şiddet olgusunun anlatımı ve açıklaması açısından önemli bir savunma olarak görüyoruz" dedi.

Meksika'da Ulusal Mağduriyet ve Kamu Güvenliği Algısı Araştırması'na göre, 2019 yılında 3,9 milyondan fazla suç ABD yapımı silahlarla işlendi. Meksika, ülkede kaçakçılığı yapılan her 10 silahtan 7'sinin ABD'den geldiğini savunurken, buna sebep olarak da silah üreten ve dağıtan ABD şirketlerinin bir dizi "ihmalkar ve kasıtlı" uygulamalarını gösteriyor. Meksika hükümeti, 4 Ağustos'ta ticari uygulamalarıyla silah kaçakçılığına katkıda bulunmakla suçladığı ABD'li 11 silah üretim ve dağıtım şirketine karşı Massachusetts eyaletinin başkenti Boston'daki bir federal mahkemede dava açmıştı.

Davacı olan Meksika, silah kaçakçılığından kaynaklanan zararlarının maddi tazminin yanı sıra şirketlerin ticari uygulamalarında değişiklik de talep ediyor.