Sağlık

Meksika Devlet Başkanı: Kovid-19 aşısı 'tünelin sonundaki ışık'

2020 yılının son basın toplantısında yönetiminin gelecek yılda karşı karşıya olacağı temel sorunları Kovid-19, ekonomik kriz ve güvenlik olarak sıralayan Obrador, "Tünelin son...

Abone Ol

2020 yılının son basın toplantısında yönetiminin gelecek yılda karşı karşıya olacağı temel sorunları Kovid-19, ekonomik kriz ve güvenlik olarak sıralayan Obrador, "Tünelin sonundaki ışık aşıdır ve ülkemizde aşılama çalışmalarına zaten başladık" dedi.

Meksika 24 Aralık'ta ilk aşamada Kovid-19 hastalarını tedavi eden yaklaşık 750 bin sağlık çalışanının aşılanmasına başladı; bir sonraki aşamada yaşlıların aşılanması hedefleniyor. Ülkede 1 milyon 413 binin üzerinde vaka, 124 binin üzerinde ölüm bildirildi.

Ekonomi konusuna da değinen Obrador, ülkenin pandeminin neden olduğu, milyonlarca kişiyi işsiz bırakan ticari faaliyetlerdeki düşüşten kısa zamanda çıkacağını söyledi. Obrador, "Bu sorunla mücadele ediyoruz ve her açıdan gelişmeler gördüğümüz için kısa zamanda üstesinden geleceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu Meksika'nın GSYİH'sinin pandemi yüzünden 2020'de yüzde 9'a varan oranlarda gerileyebileceğini tahmin ediyor; bu durumda 1930'lardan bu yana en kötü düşüş gerçekleşmiş olacak. Güvenlik konusunda ise Devlet Başkanı Obrador, "Benim samimi ve nesnel değerlendirmem daha yapılacak çok şey olmasına karşın bu konuda ilerleme kaydedildiği yönünde" ifadelerini kullandı.

Perşembe günü açıklanan resmi rakamlara göre 2020 yılında toplam 34 bin 523 kişinin öldürüldüğü Meksika'da cinayet vakalarında yüzde 0,4'lük düşüş kaydedildi. İstatistikler, 34 bin 648 cinayetin gerçekleştiği 2019'u ülkenin tarihindeki en kanlı yıl olarak gösteriyor.