Politika

Medya: İran ve Rusya, Viyana'da nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasını görüştü

İran devlet televizyonunun Salı günü bildirdiğine göre, İran'ın Viyana'daki uluslararası örgütler nezdindeki büyükelçisi Kazım Garibabadi ve Rus mevkidaşı Mihail Ulyanov, 2015...

Abone Ol

İran devlet televizyonunun Salı günü bildirdiğine göre, İran'ın Viyana'daki uluslararası örgütler nezdindeki büyükelçisi Kazım Garibabadi ve Rus mevkidaşı Mihail Ulyanov, 2015 nükleer anlaşmasının canlandırılmasına ilişkin müzakerelerin yeniden başlatılmasına dair bir görüşme yaptı. İki taraf, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen anlaşmayla ilgili Viyana görüşmelerinin yeniden başlamasının yanı sıra Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) gündeminde bulunan İran'ın nükleer programına ilişkin konuları da görüştü. Haberde görüşmeye dair daha fazla ayrıntı verilmedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) Ortak Komisyonu toplantısının ardından Rusya'nın Viyana'daki uluslararası örgütler nezdindeki daimi temsilcisi Mihail Ulyanov gazetecilere bir demeç veriyor, 20 Haziran 2021. (Fotoğraf: Guo Chen/Xinhua)

ABD Eski Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018'de 2015 anlaşmasından çekilerek İran'a tek taraflı olarak eski ve yeni yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. Buna karşılık İran da Mayıs 2019'dan bu yana anlaşmaya yönelik taahhütlerinin bir kısmını uygulamayı kademeli olarak durdurdu. Nisan ayından bu yana Viyana'da yapılan altı tur görüşmeden sonra taraflar, anlaşmanın yeniden canlandırılması için İran ve ABD arasında ciddi farklılıkların devam ettiğini söylemişti. Altıncı tur müzakereler 20 Haziran'da sona ermiş ve görüşmelere ara verilmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade Pazartesi günü, ABD'nin nükleer taahhütlerini yerine getirmesi ve İran'a karşı tek taraflı yaptırımların "tam ve etkili" bir şekilde kaldırılması gerektiğini söyledi.