5 Şubat'a kadar tüm hafta boyunca sürmesi planlanan toplantıda, Kasım ayı ortasında Tunus'ta LSDF tarafından kabul edilen yol haritası uyarınca üç üyeli Başkanlık Konseyi ve Libya Başbakanı pozisyonları üzerinde oylama yapılması bekleniyor.

Cenevre'deki BM enformasyon ofisi, bu yeni geçici ve birleşik yürütme organının öncelikle Libya'yı bu yıl 24 Aralık'ta yapılacak ulusal seçimlere götürmek ve devlet kurumlarını yeniden birleştirmekle görevlendirileceğini söyledi.

Toplantının Pazartesi sabahki açılışında konuşan Stephanie Williams, öne çıkan çok sayıda adaydan cesaret aldığını ve aday havuzunun temsil ettiği çeşitliliği memnuniyetle karşıladığını söyledi.

"Bu, sürecin -sizin sürecinizin- yüksek derecede katılım ve coşku uyandırdığının olumlu bir işareti. Geçici birleşik yönetimin seçimi geleneksel anlamda bir seçim olmasa da, açık rekabet demokrasi için iyidir" diyen Williams, bunun da "ancak silahlar sessizken gerçekleşebilecek türden bir rekabet" olduğunu söyledi.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

Libya'daki doğu merkezli ordu ve BM destekli hükümet, çatışmalar geçen Haziran ayında sona ermeden önce başkent Trablus'ta ve çevresinde bir yıldan fazla bir süre boyunca savaştı. Cenevre'deki Libya delegasyonları 23 Ekim 2020'de BM destekli kalıcı bir ateşkes anlaşması imzaladı. Geçtiğimiz Kasım ayında Tunus'un başkenti Tunus'ta düzenlenen bir toplantıda, Libya toplumunun sosyal ve siyasi yelpazesinden 75 temsilci, 24 Aralık 2021'de ülkede genel seçime gitmeyi kabul etti.

Editör: İRFAN KARSLI