Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumartesi günü, BM destekli Libya hükümetinin Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş ile Libya'nın başkenti Trablus'ta bir araya gelerek iki ülke arasında güvenliğe ilişkin işbirliği konularını ele aldı. Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Nemruş, "İmzalanan anlaşmanın, birliklerimize yönelik eğitim programlarını yoğunlaştırarak ve askeri sistemi uluslararası düzeye çıkararak sürdürülmesini görüştük" dedi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Nemruş, "Libya halkını savunma ve sivil devleti korumaya yönelik askeri inancı temel alarak Libya ordusunu yeniden organize etmeyi ve taze kan eklemeyi" amaçladığını da söyledi. Bakan Akar daha sonra Libya'nın BM destekli hükümetinin İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin, Libya İçişleri Bakanlığı personeline eğitim vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Akar, Başağa ile yaptığı görüşmede, "Türkiye, (Libya'da) ulusal birliğin kurulmasını istiyor. Bu, bütün Libyalıları bir araya getiren bir ulusal uzlaşma olmadan gerçekleştirilemez" diye konuştu. Başağa ise Akar'a, "Sizinle, karşılıklı saygıya ve her iki dost ülkenin de ortak çıkarlarına dayalı değişmezlere uygun olarak çalışma arzusundayız. Libya'daki milli dokuya ve istikrara saldırmaya kalkışmak için kullanılan bütün komploların önüne geçeceğiz" dedi.

Ankara ile Libya'nın BM destekli hükümeti, 2019 yılında askeri işbirliği ve Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları konularında iki mutabakat zaptı imzalamıştı. Türkiye'nin Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresini 18 ay daha uzatma kararı, Perşembe günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Editör: İRFAN KARSLI