Politika

Laos Başbakanı, Laos -Çin demiryolu üzerindeki tarihi yolculuğa liderlik edecek

Yerel günlük Vientiane Times gazetesinin Salı günkü haberine göre, Laos Halkın Devrimci Partisi yönetimi, Laos'un başkenti Viyentiyan'dan Laos-Çin demiryolu üzerinde yapılacak...

Abone Ol

Yerel günlük Vientiane Times gazetesinin Salı günkü haberine göre, Laos Halkın Devrimci Partisi yönetimi, Laos'un başkenti Viyentiyan'dan Laos-Çin demiryolu üzerinde yapılacak ilk yolculuğu, Başbakan Phankham Viphavanh'ın liderliğinde üst düzey yetkililerden oluşan bir grubun gerçekleştirmesine karar verdi. Haberde "Demiryolunun açılışı Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (Laos DHC) 2 Aralık'ta kutlanan Ulusal Günü'nde yapılacak ve tarihi trende ilk yolculuk, açılışın hemen ardından gerçekleşecek. Etkinlik, 3 Aralık'taki resmi açılış töreninden önce, 2 Aralık'ta dini bir törenle başlayacak" denildi.

Lane Xang EMU treni, Çin-Laos sınır hattında bir tünelin içinden geçiyor,15 Ekim 2021. (Fotoğraf: Cao Anning/Xinhua)

Başbakan Yardımcısı Sonexay Siphandone, demiryolunun açılışına yönelik hazırlıklarda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirmek için geçen Cumartesi başkent Viyentiyan'da düzenlenen bir toplantıya başkanlık etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Phoxay Khaykhamphithoune, Laos Ulusal Televizyonu'na verdiği demeçte, altyapı hazırlığının tamamlandığını, ancak bazı ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. "Trenin test sürüşünü zaten gerçekleştirdik" diyen Khaykhamphithoune "Bu etkinliğe hazır olduğumuzu düşünüyorum" diye ekledi. Vientiane Times, Parti Politbüro üyeleri ve parti sekreterya komitesi üyelerinin yakın tarihli bir toplantısında, demiryolunun açılışına hazırlanmak için hükümete yeşil ışık yakıldığını bildirdi.

Çin-Laos demiryolu hattında, Laos'un Luang Prabang kentinde bulunan Luang Prabang istasyonunun terminal binasının dışarıdan görünümü, 10 Kasım 2021. (CRCG/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Gazetenin haberine göre, toplantı sırasında yetkililer, özellikle protokol, tren hizmetleri ve demiryolu operasyonlarının diğer yönleriyle ilgili olarak hazırlıkların ilerlediğini beyan etti. Parti, kapsamlı hazırlıkları yürütmek ve etkinlikten önce tüm çalışmaların tamamlanmasını sağlamak için hükümetin ilgili sektörlerini ve Laos-Çin Demiryolu Şirketi'ni görevlendirdi. Haberde, Kovid-19 kontrol önlemlerine bütünüyle uyularak gerçekleştirilecek açılış töreninin, son derece anlamlı olacağı ve büyük siyasi ve ekonomik öneme sahip olacağı belirtildi. Habere göre, Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili organlara etkinlik için net planlar hazırlama görevi verildiği ve Laos Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik toplulukların ve uluslararası kuruluşların üyelerini açılış törenine katılmaya davet etmesinin tavsiye edildiği ifade edildi.

Lane Xang EMU treni, Çin-Laos sınır hattını geçmesinin ardından Laos sınır kasabası Boten'e ulaşıyor,15 Ekim 2021. (Fotoğraf: Cao Anning/Xinhua)

Çin-Laos Demiryolu, Çin tarafından önerilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Laos'un kendisini karayla çevrili bir ülkeden kara bağlantılı bir merkeze dönüştürme stratejisi arasında bir kenetlenme projesi. Elektrikli yolcu ve kargo demiryolu, Çin yönetim ve teknik standartlarının tam olarak uygulanmasıyla inşa edildi. Projenin inşaatına Aralık 2016'da başlandı.