Eylül 2020-Ocak 2021 tarihlerinde, Türkiye’de yaşları 18 ila 59 arasında değişen 10 bin kişi üzerinde inaktif aşının faz-3 denemesi gerçekleştirildi. Denemelere katılanlara 14 gün arayla iki doz aşı uygulandı. Denemeden elde edilen ara veriler, aşının güvenli olduğunu ve güçlü bir bağışıklık oluşturduğunu gösterdi. Rapor edilen yan etkilerin yüzde 90’ının yorgunluk, aşının yapıldığı yerde ağrı ve kas ağrısı gibi hafif rahatsızlıklar olduğunun aktarıldığı araştırma sonuçlarında, araştırmanın yapıldığı süreçte ciddi yan etkilerin kayda geçmediği belirtildi.

2-8 santigrat derecede saklanabilen ve taşınabilen aşı, 20’den fazla ülkede acil kullanım onayı aldı. Brezilya, Şili ve Türkiye’de 2020 yılının ortalarından bu yana aşının faz-3 denemeleri yürütülüyor. Aşının 1 Haziran’da Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım onayı alması da aşının güvenlik, etkinlik ve üretim konularında uluslararası standartları karşıladığı anlamına geliyor.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Makalenin baş yazarı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Murat Akova “COVID-19 pandemisini kontrol altına alabilmek için dünyada güvenli ve etkili aşıya ihtiyaç var. Elde ettiğimiz sonuçlar inaktif aşının güvenlik ve etkinliği konusunda önemli kanıtlar sundu.” dedi.

Editör: İRFAN KARSLI