Xinhua Türkiye

Kuş gözlemcisi Yoğurtçuoğlu, yaban hayatını koruma çalışmalarıyla bilinen Çin'i ziyaret etmek istiyor

ANKARA, 21 Mart (Xinhua) -- Kuş gözlemciliğine 12 yaşında başlayan 35 yaşındaki Yoğurtçuoğlu, Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerine seyahat etmiş ve bu seyahatlerinde çektiğ...

Abone Ol

ANKARA, 21 Mart (Xinhua) -- Kuş gözlemciliğine 12 yaşında başlayan 35 yaşındaki Yoğurtçuoğlu, Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerine seyahat etmiş ve bu seyahatlerinde çektiği canlı fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaşarak hem ülkesinde hem de yurtdışında ünlü olmuş.

Ankara'daki Çamlıdere Baraj Gölü yakınında bir kuş görülüyor, 6 Ekim 2021. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Yoğurtçuoğlu, başkent Ankara'ya 20 kilometre uzaklıktaki Mogan Gölü'nün kıyısında Xinhua'ya verdiği demeçte, "Tüm hayvanlar içinde kuşlar en erişilebilir olanlar. İnsanlara en yakın olanlar onlar. Kuşlar rengarenk, uçabiliyorlar, ülke değiştirebiliyorlar ve göç edebiliyorlar" diye konuştu. Yoğurtçuoğlu, "Dünyanın her köşesinde yüzlerce, binlerce farklı kuş türü görebilirsiniz. Dünyanın farklı bölgelerine seyahat etmeme neden oldular" diye konuştu.

Ankara'daki Nallıhan Kuş Cenneti üzerinde uçan bir leylek görülüyor, 12 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Yoğurtçuoğlu, Türkiye dışında yedi kıtadan en az altısına ayak basmış, hatta Antarktika'ya bile gitmiş ve gezegende var olduğu bilinen 10 bin kuş türünün yüzde 40'ını görmüş. Yaban hayatı uzmanı şimdi de Çin'e gitmek istiyor. Yoğurtçuoğlu, "Çin'deki kuş popülasyonunu ayrıntılı şekilde inceledim. Bin 300'ün üzerinde kuş türü var. Özellikle endemik türlere ev sahipliği yapan Sichuan ve Yunnan eyaletlerine gitmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Yoğurtçuoğlu, hayvanların korunması ve bilimsel araştırmalara yönelik çalışmalarından dolayı Çin'i kutladı.

Ankara'daki Mogan Gölü'nde kuş gözlemciliği yapan Emin Yoğurtçuoğlu, 18 Mart 2022. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Yoğurtçuoğlu, "Çin'e gittiğim zaman bu konuda meslektaşlarımdan bir şeyler öğrenmek ve öğrendiklerimi ülkeme aktarmak isterim. Çin, yaban hayatının korunmasına yönelik çok ciddi çabalar sergiliyor. Kuş popülasyonları hakkında muazzam (bilimsel) çalışmalarda bulunuyorlar" diye konuştu.