Politika

Kübalılar, şiddet eylemlerinin ardından hükümeti desteklemek için yürüdü

Başkent Havana'nın dış mahallelerinde bulunan Bilişim Üniversitesi'nde öğretmen olarak çalışan 36 yaşındaki Reinaldo Delgado da hükümeti destekleyenler arasında yer alıyor. De...

Abone Ol

Başkent Havana'nın dış mahallelerinde bulunan Bilişim Üniversitesi'nde öğretmen olarak çalışan 36 yaşındaki Reinaldo Delgado da hükümeti destekleyenler arasında yer alıyor. Delgado, bazı iş arkadaşları ve komşularıyla birlikte, ellerinde ulusal bayraklar ve Küba devrimini destekleyen vatansever mesajların yer aldığı pankartlarla sokağa çıktı. Fakat protestocular Delgado ve arkadaşlarının yaralanmasına neden oldu.

Delgado, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Şiddet yanlısı protestoculara barışçıl şekilde karşılık vermek istedim ancak bize taşlar fırlattılar. Kendimi Küba'da sosyalizmin inşasına adadım" diye konuştu. Resmi veriler, 11 Temmuz'da ülkede meydana gelen olaylar sırasında onlarca insanın göstericiler tarafından yaralandığını gösterdi.

Havana'da bulunan Küba İşçi Sendikası Genel Sekreteri Alfredo Vazquez, gösterilerden haberdar olduğunda, Marianao bölgesindeki oğlunu ziyaret ediyordu. Vazquez ve Küba'nın başkentindeki bir grup sendika lideri, çok geçmeden yüzlerce göstericinin toplandığı kentin deniz bulvarı çevresindeki San Lazaro Caddesi'ne doğru hareket etti. "Bizi görünce tepkileri sert oldu. Ben de yaralandım" diyen Vazquez, protestoların, ABD'nin Küba'ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlara verilen tepkiyle de ilgili olduğuna inandığını vurguladı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, kısa süre önce yaptığı açıklamada, ABD'nin Karayipler ülkesindeki toplumsal kargaşayı desteklediğini ifade etmişti. Televizyonda yayınlanan bir konuşma sırasında "Küba devrimi, ayrımcılık yapılmaksızın herkesin haklarını savunmaktadır, fakat ülkenin bağımsızlığı ve egemenliğini riske atamayız" diyen Canel, Kübalı yetkililerin halk arasında şiddeti asla teşvik etmediğine işaret etti.

Bunun yanında, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ise "Kovid-19 pandemisi sürecinde ülkedeki istikrarı bozmayı amaçlayan" bu şiddet gösterileri için ABD'yi suçladı. Rodriguez, düzenlediği basın toplantısında, "ABD Başkanı Joe Biden ve ABD hükümeti, her şeyden önce, ABD'nin yaptırımlarına çoğunlukla ve sistematik şekilde karşı çıkan kendi vatandaşlarına kulak vermeli" dedi.

Küba hükümeti ve halkı, son birkaç gün içinde dünya genelinden sosyal örgütler, siyasi partiler ve ilerici hareketlerden destek mesajları aldı. Havana sakinlerinden Sonia Cruz, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, protestolardan sonra kentin normale döndüğünü görmekten mutlu olduğunu belirtti. "Burası huzurlu ve sakin bir ülke. Kübalılar büyük oranda sosyalist devrimi destekliyor" ifadelerini kullanan Cruz, "Şimdi Kovid-19 pandemisiyle mücadele etmek ve ulusal ekonomiyi iyileştirmek için çok çalışmamız gerekiyor" dedi.