Sağlık

Kovid-19 kısıtlamalarını gevşeten Avrupalı ülke sayısı artarken DSÖ 'ihtiyat' çağrısı yaptı

Vaka, hastaneye yatış ve ölüm sayılarında iki ay arka arkaya yaşanan düşüşün ardından bölgedeki 53 ülkenin 36'sının Kovid-19 kısıtlamalarını gevşettiğini hatırlatan Kluge, Kov...

Abone Ol

Vaka, hastaneye yatış ve ölüm sayılarında iki ay arka arkaya yaşanan düşüşün ardından bölgedeki 53 ülkenin 36'sının Kovid-19 kısıtlamalarını gevşettiğini hatırlatan Kluge, Kovid-19 vakalarında yeniden artış yaşanması konusundaki endişelerini dile getirdi. Kluge, "Bölgedeki çoğu ülkede kaydedilen ilerlemeyi teyit etmekle birlikte tehlikeden tamamen kurtulmadığımıza da kabul etmeliyiz" diye konuştu.

Geçen hafta görülen 368 bin yeni vakanın "Avrupa'da bu senenin Nisan ayında yaşanan son tepe noktası esnasında bildirilen haftalık vaka sayılarının beşte biri" olduğunu ve yeni ölüm sayısının geçen hafta 10 binin altına indiğini kaydeden Kluge, "bu seviyelere daha önce de gelmiştik" ifadelerini kullandı.

Kluge, "Geçen yaz sırasında vakalar daha genç gruplarda kademeli olarak arttı, sonra daha yaşlı gruplara doğru ilerledi ve 2020 yılının sonbahar ve kış aylarında yıkıcı bir şekilde yeniden artış, kapanmalar ve ölümler görüldü. Bu yanlışı tekrarlamayalım" uyarısında bulundu.

Bölge genelindeki Kovid-19 bildirim oranlarına bakıldığında topluluklar arasındaki bulaşıcılığının yaygın şekilde devam ettiğini kaydeden Kluge, (ilk olarak Hindistan'da görülen) Delta varyantının "artan bulaşıcılık ve bağışıklık sisteminden belli düzeyde kaçabilme" özelliğine sahip olduğu ve "halen korumasız kalan 60 yaşın üzerindeki savunmasız çoğu kişiyi etkisi altına alma potansiyeli" bulunduğu için özel endişe kaynağı olduğunu açıkladı.

Şu ana kadar DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 55 milyon teyit edilmiş vaka ve 1,2 milyon ölüm görüldüğünü bildiren Kluge, "Bu, küresel olarak bildirilen vakaların yüzde 32'si ve tüm ölümlerin yüzde 31'ine karşılık geliyor" diye konuştu. Kluge, ihtiyat vurgusunu güçlendirmek için, DSÖ Avrupa'nın UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Avrupa ve Orta Asya ile birlikte Perşembe günü "herkesi ihtiyatlı davranmaya teşvik etme, yazın tadını çıkarırken riskleri azaltıp Kovid-19'dan uzak durma" kampanyası başlattığını duyurdu.

Kluge, "Sağduyuyla hareket edin ve zor elde edilen kazanımları tehlikeye atmayın. Üç K'dan, yani Kapalı, Kapatılmış ve Kalabalık ortamlardan uzak durun" dedi. Aşılama kapsamı konusundaki bir soruya yanıt veren Kluge, yetişkin nüfusun en az yüzde 80'ine ulaşmadan önce alınacak mesafenin "büyük" olduğunu söyledi. Kluge ayrıca bölgedeki liderlere sözde değil, özde Pan- Avrupa dayanışması sergileme çağrısında bulunarak "herkesin güvenliğini sağlamanın herkesin sorumluğunda olduğu" için bunun tüm bölgede "aşılara adil erişim" ile el ele gitmesi gerektiğini vurguladı.