Sağlık

Kovid-19 aşıları hamileler ve emziren anneler için de koruma sağlıyor

ABD'deki Massachusetts General Hospital, Women's Hospital ve Harvard Medical School'dan araştırmacılar, Kovid-19'a karşı üretilen Pfizer/BioNTech veya Moderna'nın aşıları uygu...

Abone Ol

ABD'deki Massachusetts General Hospital, Women's Hospital ve Harvard Medical School'dan araştırmacılar, Kovid-19'a karşı üretilen Pfizer/BioNTech veya Moderna'nın aşıları uygulanan 131 kadını inceledi. Katılımcıların 84'ü hamile, 31'i emziren anne, 16'sıysa hamile değildi. Katılımcılardan alınan örnekler, 17 Aralık 2020 ile 2 Mart 2021 tarihleri arasında toplandı.

Araştırmada, hamileler ve emziren annelerin aşıya bağlı antikor titrelerinin, hamile olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Araştırma ekibine göre, bu kesimin antikor düzeyleri, hamilelik sırasında koronavirüse yakalananlardan "çarpıcı şekilde daha yüksek" bulunuyordu. Araştırma, Kovid-19 mRNA aşılarının hamilelerde ve emziren kadınlarda güçlü bir sıvısal bağışıklık oluşturduğunu ortaya koydu. Çalışma, aşının sağladığı bağışıklığın, koronavirüse yakalananların sahip olduğu bağışıklıktan kayda değer bir şekilde yüksek olduğunu gösterdi. Çalışmaya göre bağışıklık, yenidoğanlara plasenta ve anne sütü yoluyla geçti.