Portekiz'in Coimbra Üniversitesi, Çarşamba günü bilim insanı Manuel Gameiro da Silva'nın binalar için bir Kovid-19 bulaşma riski simülatörü geliştirdiğini duyurdu. Coimbra Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi araştırmacısı Gameiro da Silva, "Maruz Kalma Dozu Hesaplayıcı"nın "kapalı ortamlardaki insanlar tarafından solunan SARS-CoV-2 virüs miktarını tahmin etme becerisine" sahip olduğunu söyledi.

Simülatör, içeride kalınan süre boyunca solunan virüs miktarını belirlemek için "kaynağın yoğunluğu, alanın büyüklüğü ve mevcut hava akımı" ile maske kullanımı ve "ortamda" kalma süresi gibi faktörleri ölçüyor.

Üniversiteye göre bu araç, bina yöneticilerinin "çok çeşitli senaryoları tahmin etmelerine imkan tanıyarak "ortamı havalandırmak için pencere açma ya da içeride geçirilen zamanı azaltma" gibi, bulaşma riskine karşı önlemler alınmasını sağladığı için çok faydalı.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Simülatörü icat eden bilim insanı, sonuçlara ulaşmak için hesaplayıcının "aynı zamanda virüs ve metabolik CO2 konsantrasyonlarının değişimini simüle ettiğini" ve bulguların herkesin kullanabileceği basit bir akıllı telefon uygulamasında sunulduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Kovid-19'un bulaşmasını önlemek ve hayat kurtarmak için kapsamlı bir önlem stratejisinin parçası olarak maske kullanılmalıdır.

Editör: İRFAN KARSLI