Kanada Satın Alma Bakanı Anita Anand, düzenlediği basın toplantısında, aşı dozlarının Kanada hükümetinin şirketle yaptığı ön satın alma anlaşması kapsamında olduğunu ve COVAX (Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) aracılığıyla dağıtılacağını söyledi. COVAX, Dünya Sağlık Örgütü, Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu ve Küresel Aşı ve Aşılama Birliği GAVI tarafından ortaklaşa koordine ediliyor.

Anand, "Bu bağış, ilk sözleşmelerimizde yüz milyonlarca Kovid-19 aşısını güvence altına almaya yönelik proaktif yaklaşımımızın bir sonucu. Kanada'da 55 milyona yakın aşıyla, eyaletlerin ve bölgelerin aşı taleplerinin karşılanmasının ardından artık bu fazla dozları bağışlayabilecek durumdayız" dedi.

Kanada hükümeti ayrıca, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) ile ortak olduğu bağış eşleştirme yoluyla düzenlenen bir yardım toplama kampanyası çerçevesinde, Kanadalıları 10 Kanada doları (yaklaşık 8 ABD doları) vererek aşı dozu bağışında bulunmaya çağırdı. Kanadalılar tarafından yapılan bağışlara karşılık federal hükümet tarafından da 10 milyon Kanada dolarına (yaklaşık 8 milyon ABD doları) kadar bağış yapılacak. Kampanya 6 Eylül'e kadar devam edecek.

Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı
Kanada'nın Ontario eyaletinde bulunan Brampton şehrindeki Save Max Sports Center'da bulunan bir aşı kliniğinde bir personel, bir erkeğe Kovid-19 aşısı yapıyor, 10 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Zou Zheng/Xinhua)

Anand, UNICEF kampanyasının azami düzeye ulaşması durumunda, UNICEF'in aşı kampanyalarının talebi karşılamakta zorlandığı ülkelerde 4 milyon kişiyi aşılamak için yeterli parayı sağlayacağını söyledi. Kanadalı bakan, AstraZeneca dozlarının hükümetin şirketle yaptığı ön alım anlaşmasından geldiğini ve ABD'de üretilecek olan bu aşı dozlarının önümüzdeki haftalarda COVAX'a teslim edilmeye başlanacağını söyledi.

Kanada Halk Sağlığı Kurumu ve Kanada Ulusal Aşı Danışma Komitesi, AstraZeneca'nın aşısı yerine Moderna veya Pfizer gibi mRNA aşılarını "tavsiye etti". Tavsiye kararı, AstraZeneca aşısının nadiren bazı kişilerde potansiyel olarak ölümcül kan pıhtılarına neden olabileceğini gösteren kanıtların ardından alınmıştı.

Editör: İRFAN KARSLI