Afganistan'ın başkenti Kabil'de Perşembe günü Kabil Havaalanı'na yönelik düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı en az 103'e yükselirken Cuma günü medyada yer alan haberlere göre, ismi açıklanmayan bir Taliban yetkilisi, yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi için verilen süreyi uzatmak için bir neden olmadığını söyledi. Taliban yetkilisi ayrıca havaalanı saldırılarında 20'den fazla Taliban militanının öldüğünü belirtti. Ülkedeki havaalanlarının çevresine Taliban muhafızları tarafından gözetleme kuleleri kurulacağı bildiriliyor. Doğrulanmayan bilgilere göre, en az 40 ceset ve 120 yaralı Kabil hastanelerine nakledildi. ABD Merkez Komutanlığı Halkla İlişkiler Yetkilisi Bill Urban tarafından verilen en güncel verilere göre, saldırılarda öldürülen ABD askerlerinin sayısı 13'e yükseldi. Yaralı 18 askerin ülke dışına gönderilme süreci ise devam ediyor. Perşembe günü Kabil'deki Kabil Havaalanı'nda şiddetli iki bombanın patlamasından saatler sonra, Cuma günü erken saatlerde büyük bir patlama daha duyuldu.

Afganistan'daki Kabil Havaalanı yakınlarından bir görünüm, 26 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

Ancak Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter'dan yaptığı açıklamada, bu patlamanın, ABD birliklerinin havaalanındaki teçhizatlarını imha ettiği kontrollü bir patlama olduğunu söyledi. Öncesinde, IŞİD Kabil Havaalanı'na yönelik şiddetli saldırının sorumluluğunu üstlenmiş ve "Çevirmenleri ve Amerikan ordusuyla işbirliği yapanları" hedef aldığını söylemişti. İlk patlama Kabil Havaalanı'nın askeri kapısı olan kuzey kapısında, ikinci büyük patlama ise, yaklaşık 30 dakika sonra, geçmişte koalisyon güçlerinin kullandığı, havaalanı yakınındaki bir askeri üs olan Baron Kampı'nda meydana geldi. Görgü tanığı Abdul Wakil, Xinhua'ya telefonla verdiği demeçte, "Yerel saatle yaklaşık 18:00'de, havaalanının kalabalık bir kapısının dışında toplanan bir kalabalığın ortasında bir intihar saldırısı meydana geldi." dedi. Geçtiğimiz günlerde havaalanının Abbey Kapısı'na giden yol trafiğe kapatıldığından, vatandaşlar yaralıları el arabaları ve sedyelerle taşıdı. Görgü tanığı Abdul Wakil, patlamadan kısa bir süre sonra ambulansların, taksilerin ve araçların olay yerine ulaştığını söyledi.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı
Afganistan'daki Kabil Havaalanı yakınlarında meydana gelen patlamadan kaçan insanlar, 26 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

Yerel televizyon kanalı Tolo News, düzinelerce aracın yaralıları taşıdığı bir acil durum hastanesinden bir görüntü yayınladı. Canlı bombaların neden olduğu bildirilen patlamalar, binlerce insan ülkeyi terk etmek için tahliye uçuşlarını beklerken Batılı ülkelerin havaalanında bir terör saldırısı olabileceği yönündeki uyarılarının ardından meydana geldi. ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi için verilen son tarih olan 31 Ağustos yaklaşırken ABD, Taliban'ın Kabil'in kontrolünü ele geçirdiği 15 Ağustos'tan bu yana Amerikalıları ve Afgan partnerlerini ülkeden tahliye etmek için çaba sarf ediyor. ABD ve koalisyon gücüne bağlı binlerce asker havaalanında konuşlandırılırken Taliban militanları ise havaalanı dışında güvenliği sağladı. Taliban, Kabil Havaalanı dışındaki bombalı saldırıyı kınadı ve olayın ABD güçlerinin güvenlikten sorumlu olduğu bir bölgede gerçekleştiğini söyledi. Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden bir gün önce, yani 14 Ağustos'tan bu yana Kabil Havaalanı'ndan en az 90.000 kişi tahliye edildi.

Editör: İRFAN KARSLI