Politika

Japonya'nın yeni Başbakanı Kişida Fumio

2012'den 2017'ye kadar ülkenin dışişleri bakanı olarak görev yapan ılımlı siyasetçi Kişida, iktidardaki LDP'nin politika şefliği görevini de yürüttü. Kişida, 29 Eylül'de yapıl...

Abone Ol

2012'den 2017'ye kadar ülkenin dışişleri bakanı olarak görev yapan ılımlı siyasetçi Kişida, iktidardaki LDP'nin politika şefliği görevini de yürüttü. Kişida, 29 Eylül'de yapılan iktidardaki LDP'nin genel başkanlığı seçimini, rakibi Aşılama Bakanı Kono Taro karşısında ikinci turda Kono'nun 170 oyuna karşı 257 oy alarak kazandı.

Liberal eğilimli bir parti içi gruba başkanlık eden politikacı, adaylığını açıklarken, orta sınıfın gelirlerini artırma ve servet eşitsizliğini azaltma sözü verdi. Bu politika, Japon hükümetinin son yirmi yıldır sürdürdüğü "neoliberal politikalardan" bir kopuş olarak görülüyor.

Kişida ayrıca, düzensiz çalışan işçiler ve küçük çocuklu aileler gibi ekonomik sıkıntı çeken insanları destekleme sözü verdi. 1993 yılında Hiroşima eyaletindeki bir seçim bölgesinden alt meclise seçilen Kişida, Temsilciler Meclisi'nde dokuz dönemdir görev yapıyor.

Kişida, eski Başbakan Abe Şinzo yönetiminde LDP'nin Politika Araştırma Konseyi başkanlığını üç yıl boyunca yürütmeden önce dört yıl sekiz ay dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Üçüncü nesil politikacı Kişida, Abe'nin potansiyel halefi olarak kabul ediliyordu, ancak 2020'deki LDP başkanlık yarışında Suga'ya yenilmişti.