Girişlerin çoğunluğu Aralık ayında askıya alınmış ancak belirli ülkelerden iş için ya da öğrenci programlarıyla bağlantılı olarak gelen yolcular sıkılaştırılan kısıtlamalardan muaf tutulmuştu.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da maskeli bir kadın köprüde yürüyor, 31 Aralık 2020. (Fotoğraf: Du Xiaoyi/Xinhua)

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Japon lider, Japonya sınırlarının yerleşik olmayan yabancı ülke vatandaşlarına tümden kapatılması uygulamasının, Tokyo Metropolü ve Japonya'nın diğer bölgelerinde ilan edilen olağanüstü halin kaldırılacağı 7 Şubat tarihine kadar süreceğini belirtti. Ancak bu hamle, Başbakan'ın daha önceki tutumundan uzaklaşması anlamına geliyor.

Japonya Başbakanı, yakın zaman önce televizyonda yayınlanan bir açıklamasında Japonya'nın belirli ülkelerden iş insanlarına kapılarını açık tutacağını, ancak bu uygulamanın İngiltere ve Güney Afrika'da rastlanan yüksek bulaşıcılığa sahip yeni koronavirüs türünün ülkeye girişine yol açmaması gerektiğini söylemişti.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı
Japonya'nın başkenti Tokyo'nın Asakusa semtindeki gezi alanında yürüyen insanlar, 9 Ocak 2021. (Fotoğraf: Lyu Tianze/Xinhua)

Ancak iktidardaki Liberal Demokratik Parti içinden milletvekilleri bu düşünceye katılmamış ve bazıları bu istisnanın kaldırılması çağrısında bulunmuştu. Bu milletvekilleri yerleşik olmayan yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye girmesine izin verirken Japonlardan olağanüstü hal kapsamında evde kalmalarını istemenin çelişki olduğunu öne sürmüştü.

Editör: İRFAN KARSLI