Japonya hükümet sözcüsü Pazartesi günü Tokyo'da yaptığı açıklamada Japonya'nın, nükleer silahların yasaklanmasına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasına katılmayacağını bildirdi. Japon sözcü, ülkesinin konuya farklı şekilde yaklaştığını dile getirdi.

Anlaşma konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, "Japonya, bu anlaşmanın nükleer silahların ortadan kaldırılmasına yönelik hedefini paylaşmaktadır... Ancak konuya nasıl yaklaşılacağına dair fikir ayrılığımız olduğu için bu anlaşmayı imzalamayacağız" dedi.

İlk olarak Temmuz 2017'de, 122 ülke ve bölgenin desteğiyle kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, Cumartesi günü Honduras'ın anlaşmayı onaylayan 50. ülke olmasıya, 22 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek.

Anlaşmanın 90 gün sonra yürürlüğe girmesinin önü açılmış olsa da henüz hiçbir nükleer güç anlaşmaya imza koymuş değil.

Nükleer saldırıya uğramış tek ülke olan Japonya, nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarını takdir ediyor.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Ancak Japonya'nın savunma alanında ABD'nin nükleer şemsiyesine bağımlı olması ile ülkenin bu antlaşmaya katılması çelişkili bir durum sergiliyor.

Japonya'nın bir gözlemci olarak antlaşmaya katılıp katılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Katsunobu, "Japonya'nın pozisyonunun dikkatli şekilde değerlendirilmesi" gerektiğini söyledi.

Yerel medyanın bildirdiğine göre ABD'nin Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagasaki şehirlerine attığı atom bombalarından kurtulanların bazıları ve bir grup nükleer karşıtı eylemci, Japonya Başbakanı Suga Yoşihide yönetiminden "büyük oranda sembolik" olarak görülen anlaşmayı imzalamasını istiyor.

Editör: İRFAN KARSLI