Sağlık

Japon araştırmacılar Kovid-19'u 5 dakikada tespit eden test geliştirdi

Yeni yöntemle virüs örnekleri, mikro test odaları görevi gören santimetrekare başına 1 milyon girintiye sahip mikro biçimlendirilmiş özel bir cam levha üzerine konuluyor. Her...

Abone Ol

Yeni yöntemle virüs örnekleri, mikro test odaları görevi gören santimetrekare başına 1 milyon girintiye sahip mikro biçimlendirilmiş özel bir cam levha üzerine konuluyor. Her mikro biçimlendirilmiş test odası bir reaktif içeriyor. Bir örnek, yeni tip koronavirüse ait ribonükleik asit (RNA) içerirse, o test odasında ışık oluşuyor.

Japon devlet televizyonu NHK'ya göre bu testin standart polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testlerinden farkı bulunuyor. Yeni hızlı yöntem, koronavirüs RNA'sının çoğaltılmasını gerektirmiyor ve mikro biçimlendirilmiş test odalarında mikroskobik miktardaki virüsleri bile tespit edebiliyor. Yeni yöntem bir saat veya daha uzun zaman gerektiren standart PCR testlerinden ayrışıyor. Araştırmacılar, yeni metodun ve teknolojinin kullanıldığı Kovid-19 test sonuçlarının beş dakikadan daha kısa sürede sonuç verebileceğini ifade etti.

Riken baş araştırmacılarından Rikiya Watanabe, NHK tarafından yayımlanan konuşmasında, yeni virüs algılama yönteminin karmaşık prosedürlerin kullanılmasını gerektirmediğini belirtti. Watanabe, yeni yöntemin ticarileştirilmesi halinde, sağlık kurumlarında virüs taşıyıcılarını hızlı bir şekilde taramak için kullanılabileceğini söyledi. Araştırmacılara göre hızlı testlerin birkaç yıl içinde ticari olarak satışa sunulması amaçlanıyor.