Sağlık

Japon ANA Havayolu Şirketi, yolcuların Kovid-19 durumunu belgeleyecek mobil uygulamanın denemelerine başladı

Bu hamle, uluslararası seyahati daha sorunsuz ve güvenli hale getirmeyi hedefleyen ülkenin potansiyel "aşı pasaportları" uygulamasını gerçekleştirmeye yönelik bir adım. ANA, U...

Abone Ol

Bu hamle, uluslararası seyahati daha sorunsuz ve güvenli hale getirmeyi hedefleyen ülkenin potansiyel "aşı pasaportları" uygulamasını gerçekleştirmeye yönelik bir adım. ANA, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) dijital sağlık pasaportu uygulaması Travel Pass'in deneme çalışmalarının, havayolu şirketinin Tokyo'yu Honolulu ve New York'a bağlayacak seferlerinde 6 Haziran'a kadar uygulanacağını bildirdi. Deneme sürecine başkanlık eden ANA yetkilisi Tadashi Matsushita, "Yolcuların gönül rahatlığıyla seyahat edebilecekleri bir ortam yaratmak önemli olduğu için, havacılık sektörünün IATA uygulamasından büyük beklentileri var" diye konuştu.

Küresel bir sektör kuruluşu tarafından geliştirilen akıllı telefon uygulaması, yolcuların polimeraz zinciri reaksiyonu (PCR) test sonuçlarını ve aşılama durumunu gösterecek. ANA Başkanı Yuji Hirako, daha önce yapmış olduğu bir açıklamada, "IATA Travel Pass, yolcuların varış yerlerindeki Kovid-19 test gerekliliklerini karşılayıp karşılamadıklarını kolayca teyit etmelerini ve test sonuçlarını havayolları ve yetkililerle güvenli şekilde paylaşmalarını sağlıyor" ifadesini kullanmıştı.

Tokyo'nun Haneda Havalimanı'nda Pazartesi günü yapılan denemelere katılan yolcular, sadece telefonlarını gösterip başka herhangi bir belge ibraz etmeyi gerektirmeyen uygulamanın sorunsuz işlediğini söyledi. ANA'nın yaptığı açıklamada, 32 havayolunun, daha önce test edilen ve Dünya Ekonomik Forumu'nun himayesinde geliştirilen CommonPass'a benzer bir uygulama ile denemeye katılmayı taahhüt ettiği belirtildi.

Yolcuların uçuğa binmeden önce akıllı telefonlarındaki QR kodunu okutarak Kovid-19 durumlarını kanıtlamalarına olanak veren CommonPass uygulaması, görünüşe göre yakın gelecekte Kovid-19'a karşı aşılanmış kişiler için denizaşırı seyahatleri dijital ve standart hale getirecek.