Sağlık

İtalya'da Kovid-19 ölümlerinin sayısı 80 bini aştı, olağanüstü hal uzatıldı

İtalya hükümetinin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Kovid-19 pandemisini kontrol altında tutmak için ilan edilen olağanüstü hal durumu 30 Nisan'a kadar uzatılacak. Bu ka...

Abone Ol

İtalya hükümetinin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Kovid-19 pandemisini kontrol altında tutmak için ilan edilen olağanüstü hal durumu 30 Nisan'a kadar uzatılacak. Bu karar, İtalya'daki Kovid-19 ölümlerinin sayısının 80 bin eşiğini aşmasından bir gün sonra geldi. İtalya'da ilk kez 31 Ocak 2020'de pandemi nedeniyle ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmişti.

Saat 22:00-05:00 arası sokağa çıkma yasağı ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe konan üç katmanlı renk kodunu içeren mevcut Kovid-19 önlemleri de virüsün yayılma oranına bağlı çeşitli kısıtlamalarla birlikte 30 Nisan'a kadar uzatıldı.

İtalya'nın başkenti Roma'daki Kolezyum'da devriye gezen bir polis memuru, 4 Kasım 2020. (Fotoğraf: Cheng Tingting/Xinhua)

Hükümet, 100 bin kişi başına 50'nin altında yeni enfeksiyon görülen bölgeler için çok az Kovid-19 kısıtlaması içeren bir dördüncü seviyeyi -beyaz kodu- yürürlüğe soktu. Henüz İtalya'da beyaz bölge olan bir yer yok. Sağlık Bakanı Roberto Speranza'nın imzaladığı son kararla, İtalya'nın çoğu artık sarı bölge, beş bölge ise turuncu koda sahip.

Hükümet ayrıca İtalya'nın 20 bölgesi arasındaki seyahat yasağının da 15 Şubat'a kadar süreceğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre, İtalya'da Çarşamba günü 15 bin 774 yeni vaka ile 507 yeni ölüm kaydedildi ve ülkedeki mevcut aktif vakaların sayısı 564 bin 774'e, hayatını kaybedenlerin toplam sayısıysa 80 bin 326'ya yükseldi

İtalya'nın başkenti Roma'daki San Filippo Neri Hastanesi'nde bir erkek Kovid-19 aşısı oluyor, 28 Aralık 2020. (Fotoğraf: Alberto Lingria/Xinhua)

Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, İtalya ve diğer bazı ülkelerde halihazırda izin verilen koronavirüs aşılarıyla aşılama sürüyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre Çarşamba gecesi itibarıyla İtalya toplamda 885 bin 814 kişiyi aşıladı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü'nün Salı günü yayınladığı bilgiye göre, aralarında Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de olduğu dünya genelinde birçok ülkede 236 aday aşı geliştirilme sürecinde, bunlardan 63'ü klinik deney aşamasında.