Sağlık

İtalya'da Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş bir donörün kalbi ilk kez bir çocuk hastaya nakledildi

Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, Eylül 2020'den beri yeni bir kalp için bekleme listesinde olan 15 yaşındaki erkek çocuğun Mayıs ayında, Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş don...

Abone Ol

Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, Eylül 2020'den beri yeni bir kalp için bekleme listesinde olan 15 yaşındaki erkek çocuğun Mayıs ayında, Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş donörün kalbini aldıktan sonra iyileşme sürecinde olduğu belirtildi. Çocuk, kalbin kan pompalamasını zorlaştıran bir sağlık sorunu olan dilate kardiyomiyopatiden mustaripti. Söz konusu sağlık sorunu çocuklarda yaklaşık 190.000 kişide bir vaka sıklığıyla çok ender görülüyor.

Hastaya, uygun bir kalp bulunana kadar hayatta kalmasını sağlamak için mekanik bir kalp takılmıştı. Hastanın durumu kötüleşince hastane, Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş bir hastadan alınan kalbin nakledilmesi için Ulusal Organ Nakli Merkezi ve İtalya İlaç Ajansı'ndan izin istemiş ve bu izni almıştı.

Hastanenin açıklamasına göre, ameliyata katılan doktorlardan biri olan Antonio Amodeo, "Çocuk hastalara nakil için uyumlu bir kalp bulmak yetişkinlere bulmaktan daha zordur" dedi ve şöyle devam etti: "Bu yüzden çocuğun...beklediği organı alabilmesi için elimizden gelen her şeyi yaptık. Bu, yaşamla ölüm arasında bir seçimdi."

Benzer biçimde bu yılın başlarında Bologna'daki Sant'Orsola Hastanesi'nde Kovid-19'lu bir donörden alınan bir kalp, enfeksiyon geçirmemiş bir yetişkine nakledilmişti. Ancak bu ameliyat, 15 yaşındaki bir hastaya organ nakli yapmaktan daha az riskli kabul ediliyordu. Açıklamaya göre, iki vaka, koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş donörlerden alınıp enfekte olmayan alıcılara aktarılmasıyla yapılan ilk kalp nakilleri oldu.