Karar, 18 yaşındaki bir kadının 25 Mayıs'ta ilk doz AstraZeneca aşısını olduktan sonra Perşembe günü kan pıhtılaşması sonucu hayatını kaybetmesi sonrasında alındı. Yerel basındaki haberlere göre, otoimmün trombositopeni'ye (kanda trombosit sayısının düşük olması) maruz kalan genç kadın, ikili hormon tedavisi görüyordu. İtalyan haber ajansı Ansa'nın bildirdiğine göre, kadının bu bilgileri aşılanma prosedürü sırasında bildirip bildirmeğine ilişkin soruşturma başlatıldı.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı
İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Victor Emmanuel II Ulusal Anıtı'nda, yarıya indirilen İtalyan ulusal bayrakları, 18 Mart 2021. (Fotoğraf: Cheng Tingting/Xinhua)

Pandeminin üstesinden nasıl gelineceği konusunda hükümete tavsiyelerde bulunan İtalya Teknik Bilim Komitesi (CTS) Koordinatörü Franco Locatelli basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Epidemiyolojik senaryo değişti ve aşılamanın faydaları ile olağandışı kan pıhtılaşması riski arasındaki ilişki de değişti" dedi. Teknik Bilim Komitesinin, AstraZeneca'nın ilk dozunu olan 60 yaş altı kişilere ikinci doz için farklı bir aşı verilmesini önerdiğini belirten Locatelli, bu hamlenin "aşırı ihtiyat" anlamına geldiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı son verilere göre, İtalya'da 40,7 milyon dozdan fazla aşı yapıldı ve 13,7 milyondan fazla insan, yani 12 yaş üstü nüfusun yüzde 25'i tamamen aşılandı.

Editör: İRFAN KARSLI