İsviçre'nin sağlık alanında düzenleyici kuruluşu olan Swissmedic, internette sahte koronavirüs aşılarının satılmakta olduğuna işaret ederek online aşı satın almanın tehlikelerine karşı uyarıda bulundu. Kuruluşun Salı günü yayınladığı yazılı açıklamasında, koronavirüs aşısı talebi artarken yasadışı bazı kişi ve kuruluşların internet üzerinden sahte aşı satarak insanların korkularını kendi çıkarları için kullandıkları kaydedildi.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

Açıklamada şu uyarıda bulunuldu: "Başta Kovid-19 aşıları olmak üzere yasadışı aşı ve ilaçları içeren suçlar halk sağlığı ve yaşamı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır." Açıklama söyle devam etti: "Satışını yaptıkları ürünler çok büyük sıklıkla ya hiç etken madde içermeyen ya da insanların sağlıklarını tehlikeye atabilen tehlikeli maddeler içeren sahte ürünler. Birçok durumda ödeme peşin yapılıyor ve karşılığında hiçbir teslimat yapılmıyor."

Swissmedic, aşıların bir sağlık çalışanı tarafından hazırlandıktan sonra bir şırınga ile enjekte edilmesi gereken çözeltiler olduğunun altını çizdi. Çoğu zaman aşıların kesintisiz bir soğuk zincir içinde saklanmaları ve nakliye edilmeleri gerektiğini belirten Swissmedics, bu nedenle de bu tür ürünlerin online satışının yapılamayacağını bildirdi. Swissmedic, "aşı olmak isteyen herkes doktoruna başvurmalı ve resmi bir aşılama noktasında aşılanmalıdır" dedi.

Tüm dünya pandemiyi kontrol altına almak için yoğun bir çaba sarf ederken koronavirüs aşıları onaylanmış bulunan bazı ülkeler, aşılama çalışmasına başlamış bulunuyor. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 12 Ocak'ta açıklanan verilere göre, Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerde, 236 aşı adayının geliştirme süreci devam ederken, bunlardan 63'ü klinik deneme aşamasında bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI