Sağlık

İsveç'te 136 kişide aşının yan etkilerinden şüpheleniliyor

İsveç Medikal Ürünler Ajansı'nın, "Şu ana kadar İsveç'te 136 kişide Pfizer/BioNTech Kovid-19 aşısının yan etkilerinin görüldüğünden şüpheleniliyor" açıklamasına yer verilen TT...

Abone Ol

İsveç Medikal Ürünler Ajansı'nın, "Şu ana kadar İsveç'te 136 kişide Pfizer/BioNTech Kovid-19 aşısının yan etkilerinin görüldüğünden şüpheleniliyor" açıklamasına yer verilen TT haberinde, bu vakalar arasında kadınların sayısının çok fazla olduğu belirtildi ancak net bir sayı verilmedi.

İsveç Medikal Ürünler Ajansı Birim Müdürü Veronica Arthurson, TT'ye verdiği demeçte, "Daha önce de Kovid-19 aşısı söz konusu olduğunda kadınların daha fazla yan etki şüphesi bildirdiklerini görmüştük. Bunun bir anlamı olabilir ama şu anda başka bir açıklamam yok" dedi.

Komşu ülke Norveç'te de Norveç İlaç Kurumu (NİK), geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Norveç'teki huzurevlerinde zayıf ve yaşlı hastalar arasında bildirilen 23 ölümün sorumlusunun Kovid-19 aşısının ilk dozuna ters bir reaksiyon olabileceğini söylemişti. NİK Başhekimi Sigurd Hortemo, "Değerlendirme, ateş ve mide bulantısı gibi mRNA aşılarına yönelik yaygın advers reaksiyonların bazı kırılgan hastalarda ölümcül bir sonuca katkıda bulunmuş olabileceğini düşündürüyor" dedi.

Öte yandan Pfizer/BioNTech aşılarının teslimatının azalması nedeniyle İsveç'te yerel vakaların sayısı ulusal ortalamadan yüksek olan güneydeki Skane bölgesinde aşılama sürecinin ertelendiği belirtildi. Bölge konseyi üyesi ve Skane Bölgesi Sağlık ve Tıbbi Bakım Komitesi Başkanı Gilbert Tribo, Çarşamba günü İsveç Televizyonu'na verdiği demeçte, "Binlerce doz eksik aldığımız için binlerce insan bundan etkilendi" dedi ve bölgenin beklediğinden yüzde 20 daha az doz aşı alacağını ifade etti.

Tribo, "Pazartesi günü aşılanacaklarına dair bilgilendirilen ancak şu anda bu aşıya ulaşamayacak olan insanlar büyük bir hayalkırıklığı yaşayacak" diye ekledi. İsveç Halk Sağlığı Kurumu, Salı günü yaptığı açıklamada geçtiğimiz Pazar günü itibariyle nüfusun yüzde 1,47'sini oluşturan 147 bin kişinin aşı olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Kovid-19'un ülkedeki yayılımı sürüyor. Halk Sağlığı Kurumu'nun son verilerine göre, Salı gününden bu yana 4 bin 702 yeni teyit edilmiş vaka bildirildi ve böylece İsveç'teki toplam vaka sayısı 537 bin 967 oldu. Salı günü itibariyle ayrıca 206 koronavirüs ilişkili ölüm meydana geldi, İsveç'te Kovid-19 sebepli ölüm vakalarının toplam sayısı 10 bin 797'ye yükseldi.

Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken İsveç ve başka ülkelerde halihazırda onaylanmış Kovid-19 aşılarıyla aşılama süreci sürüyor. Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü'nün 15 Ocak tarihli verilerine göre aralarında Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de olduğu dünya genelindeki birçok ülkede 237 aday aşı geliştirilme sürecinde ve bunlardan 64'ü klinik deney aşamasında.