Sağlık

İsveç sağlık sistemi Kovid-19 pandemisi nedeniyle alarm veriyor

Rapora göre, İsveç'in 21 bölgesinden dördünde Kovid-19 pandemisi "yaşamı ve sağlığı ciddi şekilde etkiliyor", yedi bölgesinde ise düzenli sağlık hizmetleri olumsuz etkileniyor...

Abone Ol

Rapora göre, İsveç'in 21 bölgesinden dördünde Kovid-19 pandemisi "yaşamı ve sağlığı ciddi şekilde etkiliyor", yedi bölgesinde ise düzenli sağlık hizmetleri olumsuz etkileniyor. İsveç Televizyonu Çarşamba günü, İsveç'teki sağlık sisteminin büyük bir baskı altında olduğunu, personel ve kaynak eksikliği nedeniyle önemli tıbbi müdahalelerin ertelendiğini belirtti.

İsveç'in güneyindeki Jönköping bölgesinde sağlık ve hastane müdürü Mats Bojesti, bazı sağlık çalışanlarının ameliyatlara yetişebilmek için 13 saatlik vardiyalar halinde çalıştığını söyledi. Stockholm'ün hemen kuzeyindeki Uppsala bölgesi, pandemi uzadıkça sonuçlarının daha da ciddi hale geldiğini belirtti.

Doğudaki Gavleborg bölgesinin kaynak yetersizliğinden dolayı antikor testlerini askıya alması ve güneydoğudaki Kalmar bölgesinin aşılama talebiyle baş edemediğini bildirmesine rağmen çoğu bölge test ve aşılama prosedürlerinin yeterli olduğunu söyledi.

İsveç'te Salı gününden bu yana 5.337 yeni koronavirüs vakası görüldü ve 167 kişi hayatını kaybetti. Ülkede teyit edilen toplam Kovid-19 enfeksiyonu sayısı 512.203 iken, toplam can kaybı ise şu anda 9.834 oldu. Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, bazı ülkeler izinleri alınmış olan koronavirüs aşıları ile aşılama çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan, DSÖ tarafından Salı günü açıklanan verilere göre, Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerde, 236 aşı adayının geliştirme süreci devam ederken, bunlardan 63'ü klinik deneme aşamasında bulunuyor.