Xinhua Türkiye

İstanbul'un büyükbaş hayvan yetiştiricileri ayakta kalmak için daha fazla destek istiyor

İstanbul'da bir ağılda inekler görülüyor, 9 Mart 2022. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua) Zeynep CermenİSTANBUL, 15 M...

Abone Ol

İstanbul'da bir ağılda inekler görülüyor, 9 Mart 2022. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

Zeynep Cermen
İSTANBUL, 15 Mart (Xinhua) -- İstanbul'da karlı ve dondurucu bir hava olsa da Hamdi Sekmen ile iki kardeşi kentin hemen dışında yer alan büyükbaş hayvan ağıllarında günlük işlerini aksatmadan yürütüyor. İneklerin beslenmesi, altlarına saman serpilmesi, buzağılara özel bakım yapılması yaklaşık 40 yıldır hayatlarının ayrılmaz bir parçası olmuş. Çok çalışmak ve alınteriyle kazanmak Sekmen kardeşlerin yaşama bakışını özetliyor. Ancak şimdi ülke genelinde alıp başını giden enfasyonun sancısını giderek daha fazla hissediyorlar.

Sekmen, "Her şeyin kontrolünü kaybettik" diyerek şöyle devam ediyor: "Pandemi patladı, omuzlarımıza ağır bir yük bindi. Şimdi tam pandemiden çıkmaya başlarken ülkenin ekonomik sıkıntıları hepimize yeni bir darbe daha indirdi" diyor.

Türkiye'de enfasyon büyük bir hızla yükselişini sürdürürken büyükbaş hayvan üretim maliyetleri de aynı hızda artıyor. Sekmen kardeşlere göre yakıt, elektrik, hayvan yemi ve veteriner ilaçları giderek daha katlanılmaz bir hal alıyor ve gelir marjı giderek daha azalıyor. Sekmen, masrafarının son 12 ayda yaklaşık dörde katlandığını belirterek artık ineklerini hayatta tutmakta zorlandıklarını ve hükümetin tarım sektörüne desteği artırmasını umduklarını söyledi.

Türk yasalarına göre devlet gayrisaf yurtiçi hasılanın yüzde 1'ini tarım ve hayvan yetiştiricilerine vermekle mükellef. Bunun dışında belediyelerin sağladığı çeşitli teşvikler de mevcut. Kendisi de bir veteriner olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürü Fevzi Karaağaç Xinhua'ya, İstanbul'da toplam yaklaşık 110.000 büyükbaş hayvan, 1,25 milyon kümes hayvanı ve 165.000 koyun ve keçi bulunduğunu söyledi.

Hamdi Sekmen, İstanbul'un hemen dışındaki ağılında inekleri besliyor, 9 Mart 2022. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında her bir yetiştiriciye 2,5 ton kuzu yemi sağladı ve bu yıl da her bir büyükbaş hayvan yetiştiricisine 1.250 milyon ton süt yemi desteği ayırdı. Bu yardımlar sadece belli sayıda hayvana sahip yetiştiriciler için geçerli. Karaağaç, "Bu destekler devam etmeli ve edecek de" diyor. Karaağaç, "Mevcut durum tarımın artık stratejik bir alan olduğunu ve Türkiye'nin tarım ve gıdada kendi kendine yeterli bir ülke olması gerektiğini ortaya koyuyor" diyor.

Hamdi Sekmen ve iki kardeşi, İstanbul'un hemen dışındaki ağıllarının önünde görülüyor, 9 Mart 2022. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

Karaağaç, ülkedeki hayvansal üretimin verimliliğini artırmak için üniversitelerin, belediyelerin ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın birlikte çalışması gerektiğine inanıyor. Sekmen ise, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yardım aldık. Faydasını da gördük, ancak bu yeterli değil çünkü şartlar çok zor" diyor ve "Şevkimizi kırmayın. Bırakın da çalışalım" diyerek hükümete daha fazla yardım çağrısında bulunuyor.