Sağlık

İsrailli araştırmacılar kemoterapiye dirençli kanser tümörlerini yok edecek yapay zeka geliştirdi

Hastaneye göre yeni yöntem, kemoterapi tedavisine direnç göstermeleriyle bilinen yumuşak doku kanseri tümörlerini ele alıyor. Bu tür tümörler hayati organlara, sinirlere veya...

Abone Ol

Hastaneye göre yeni yöntem, kemoterapi tedavisine direnç göstermeleriyle bilinen yumuşak doku kanseri tümörlerini ele alıyor. Bu tür tümörler hayati organlara, sinirlere veya kan damarlarına yakınlıkları nedeniyle ameliyatla alınamıyor. Rambam araştırmacıları bu tümörlerle başa çıkma amacıyla, sanal bir şebeke veya ağ aracılığıyla oluşturulan yüksek yoğunluklu radyasyon tedavisini tercih ederek tümörlere hedefli bir şekilde saldırıyor.

Araştırmacılar bu yöntemi, radyasyon yoğunluğunun karmaşık hesaplamalarını kullanarak oluşturdu. Radyasyonun yolunu belirlemek için de yapay zeka kullanıldı. Araştırmacılar, yöntemi şöyle tarif etti: "Radyasyonu çok hassas kullanıyoruz, bir neşter gibi. Bu nedenle tedavi ağrılı geçmiyor, bilgisayarlı tomografi (BT) taramasına çok benziyor."

Üç İsrailli hasta üzerinde test edilen yöntem sonucunda, hastaların ayaklarındaki tümörler kemoterapi veya rezeksiyona gerek kalmadan tamamen çıkarıldı. Araştırmacılar, "İlk vakalardaki başarı göz önüne alındığında, tedaviyi diğer kanser türlerindeki büyük metastazları kapsayacak şekilde genişletmek mümkün olacak" diye belirtti.