Advanced Materials dergisinde yayımlanan çalışmada, İsrailli ekip büyük ve küçük damarların işlevsel bir kombinasyonunu içeren bir sistem oluşturmak için üç boyutlu yazıcı marifetiyle büyük ve küçük damar üretti. Gerekli tüm damarları içeren bir doku flebini laboratuvar ortamında oluşturmak için üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanan ekip, büyük kan damarını taklit eden pencereli polimerik bir iskele oluşturdu. Pencereler, daha küçük damarların bağlanmasına izin veren, yan açıklıkları olan, içi boş bir tüp oluşturmayı sağladı.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Daha sonra bir kolajen biyo-mürekkep kullanılarak üç boyutlu yazıcıyla bir doku üretildi, iskelenin etrafına toplandı ve içinde küçük bir kan damarı ağı oluşturuldu. Son aşamada ise büyük damar iskeleti, vücuttaki tüm kan damarlarının iç tabakasını oluşturan hücre tipi olan endotel hücreleri ile kaplandı. Bir haftalık inkübasyondan sonra yapay endotel, insan kan damarı ağacının hiyerarşik yapısını taklit eden daha küçük üç boyutlu biyo-baskılı damarlarla işlevsel bir bağlantı oluşturdu. Araştırmacılar, araştırmanın kişiselleştirilmiş tıpa doğru önemli bir adım olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI