Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, geçmişte her ayın beşinden önce çalışanlarına ödeme yapan Filistin hükümetinin hala Temmuz maaşlarını ödeyemediğini "hükümetin mali durumunun çok sıkıntılı olduğunu" belirtti. Kaynağa göre, krizin arkasındaki temel nedenlerden biri, İsrail'in Filistin hükümetine aktardığı vergi gelirlerinden her ay kesinti yapması. İki taraf arasındaki anlaşma gereği İsrail, Filistinlilerin İsrail kontrolündeki limanlar ve geçiş noktaları aracılığıyla gerçekleştirdiği ticaret üzerinden vergi topluyor ve ardından her ay bu vergileri Filistin hükümetine geri ödüyor.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye Temmuz ayında, İsrail'in vergi gelirlerinden yaptığı kesintilerin Filistin Yönetimi'nin mali durumunu zorlayacağı konusunda uyarmıştı. Filistin resmi kaynakları daha önce, İsrail'in, 2019'dan bu yana Filistin Yönetimi'ne ödenmesi gereken vergi gelirlerinden toplam 851 milyon ABD doları kesinti yaptığını açıklamıştı. Diğer yandan, uluslararası fonların yetersizliği de Filistin'deki mali krizi ağırlaştırdı.

Filistin Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2021 yılında Filistin Yönetimi hazinesinin aldığı toplam uluslararası yardım, sadece 30 milyon dolar oldu. Ramallah'ta yaşayan ekonomist Abdel Karim Xinhua'ya, "İsrail'in vergi kesintileri yeni değil, zaten 2019'dan beri gelir vergileri borçlarında kesinti yapıyor. Yeni olan, yılda yaklaşık 600 milyon dolarlık Avrupa yardımının eksikliği" açıklamasını yaptı.

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Editör: İRFAN KARSLI