Politika

İsrail'de sonuç vermeyen seçim sonrası parlamento açıldı

24. İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) açılışında düzenlenen tören, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in yeni seçilen 120 Knesset üyesine hitaben yaptığı konuşmayla başladı. M...

Abone Ol

24. İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) açılışında düzenlenen tören, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in yeni seçilen 120 Knesset üyesine hitaben yaptığı konuşmayla başladı. Milletvekillerini liderlik göstermeye ve uzun süredir devam eden siyasi çıkmaza son vermeye çağıran Rivlin, televizyonda yayınlanan açıklamalarında, "İsrail halkı her birinizden liderlik göstermenizi bekliyor" dedi.

Knesset'teki konuşması öncesinde Rivlin, hiçbir parti liderinin çoğunluk koalisyonu kurmak için yeterli desteği alamadığını söylemiş, uzun süredir başkanlık görevini yürüten, görevdeyken yargılanan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu hükümeti kurma görevi için seçtiğini duyurmuştu.

120 sandalyeli Knesset'te Netanyahu'nun en fazla desteğe sahip olduğunu, 52 milletvekilinin kendisini desteklediğini belirten Rivlin, bu sayının çoğunluk koalisyonu oluşturmak için gereken 61 sandalye için yetersiz kaldığının altını çizdi. Karar, Netanyahu'nun koalisyon hükümeti kurmak için 28 günü olduğu anlamına geliyor. Binyamin Netanyahu'nun, Rivlin'in başka bir adayı görevlendirmesi ya da Knesset'ten birini seçmesini istemeden önce bu süreyi iki hafta uzatma şansı da bulunuyor.

2009 yılından beri iktidarda olan Netanyahu, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle üç ayrı davada yargılanıyor. Kudüs Bölge Mahkemesi'nde görülen davasının üçüncü duruşması, Pazartesi günü savcının açılış konuşmasıyla başlamıştı. İsrail'de 23 Mart'ta yapılan seçimlerde hiçbir parti çoğunluk koalisyonu kuracak oyu alamadı. Bu, kalıcı hale gelen siyasi çıkmaz içindeki İsrail'in iki yıl içinde yaptığı dördüncü seçim oldu.