Politika

İsrail son iki yılda dördüncü kez erken seçime gidiyor

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile en yakın rakibi Benny Gantz arasında çıkan siyasi kriz nedeniyle Salı gecesi Knesset'in (Parlamento) feshi üzerine İsrail'de son iki...

Abone Ol

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile en yakın rakibi Benny Gantz arasında çıkan siyasi kriz nedeniyle Salı gecesi Knesset'in (Parlamento) feshi üzerine İsrail'de son iki yıl içinde dördüncü kez seçime gidilmesi de kesinleşmiş oldu.

Hükümet 2020 devlet bütçesini onaylamayı, tanınan süre olan gece yarısına kadar başaramadığı için Knesset otomatik olarak feshedilmiş oldu. Parlamento Başkanı Yariv Levin, Knesset'in son oturumunu kapatırken milletvekillerine, yapılacak kampanyalarda "tahriklerden kaçınma" çağrısında bulundu.

İsrail'de seçimler 23 Mart tarihinde yapılacak. Netanyahu ile koalisyon hükümetinin büyük ortağı ve rakibi Gantz, erken seçimin nedeni olarak birbirlerini suçladılar. Netanyahu Salı gecesi daha önce yaptığı açıklamada Gantz'ı, bütçenin onaylanmasının ertelenmesi için aralarında vardıkları anlaşmaya uymamakla suçlamıştı. Netanyahu, seçimleri "ezici çoğunlukla" kazanacağını iddia etti.

Merkezde yer alan Mavi ve Beyaz İttifakı lideri Gantz ise Netanyahu'yu, "devlet bütçesini altı aydan uzun bir süre onaya sunmayarak suç işlemekle" suçladı. Gantz, Netanyahu'nun, başbakanlığı kendisine bırakmasını gerektirecek rotasyona engel olabilmek için aralarında vardıkları iktidar paylaşımına dayalı koalisyon anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi. Gantz, Netanyahu'nun "dar, şahsi ve yasal gerekçelerle" hareket ettiğini söyledi.

İsrail'in en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Netanyahu, koronavirüs krizinin ve onu izleyen ekonomik krizin yönetimi konusunda halk arasında giderek artan eleştirilerin hedefi oluyor. Netanyahu aynı zamanda hakkında açılan üç ayrı ceza davasında yolsuzlukla suçlanıyor.

İsrail'de Mart 2020'de yapılan seçimlerde hiç bir adayın hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamaması üzerine Netanyahu ve Gantz iktidar paylaşımına dayalı bir koalisyon hükümeti kurmuşlardı.