Sağlık

İsrail liderliğindeki araştırma kanserli hücreleri engellemenin yolunu buldu

BGÜ'ye göre, bu yeni bulgu sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini geciktirecek ve birçok kanser türünün kötüye gidişini durduracak yeni yöntemler bulunabilir. Embo Reports a...

Abone Ol

BGÜ'ye göre, bu yeni bulgu sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini geciktirecek ve birçok kanser türünün kötüye gidişini durduracak yeni yöntemler bulunabilir. Embo Reports adlı hakemli bilim dergisinde yayınlanan çalışmada BGÜ araştırmacıları, Fransa, İskoçya ve Polonya'dan bilim insanlarıyla birlikte, bir kişi hastalandığında vücudundaki hücre organellerinin birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu araştırdı.

Hücre organelleri arasında iletişim kuran bu kontrol mekanizması, diğer hücrelerle bağlantı kurmaktan sorumlu ağ tipi bir organelde tespit edildi. Yeni keşfedilen bu mekanizma, ağ proteinlerinin zararlı hücreleri öldüren ve etkinliğini engelleyen diğer proteinlere bağlandığını doğruladı.

Bu mekanizma esas olarak beyin kanserinin en agresif türü olan glioblastoma hastalarında çalışıyor ve kanser hücrelerine karşı direnç sağlıyor. Araştırmacılar, kanserli hücrelerde ağ proteinini ayırmayı ve antikorlarla nötralize etmeyi başardı. Bu sayede sağlıklı hücreler zarar görmedi.