İsrail 2023'ün başına kadar ülkenin tüm insansız hava aracı trafiğini yöneten ulusal bir yapay zeka kumanda merkezi geliştirmeyi umuyor. İsrailli yetkililer Çarşamba günü, her biri bağlı oldukları şirket tarafından yaklaşık 50 km uzaklıktaki bir kumanda odasından idare edilen bir grup insansız hava aracının, eş zamanlı olarak birbirlerinden birkaç metre mesafeyle uçtuğu ilk ulusal hava testini gerçekleştirdi. İnsansız hava araçlarının küçük bir hava sahasını paylaşarak aynı anda gerçekleştirdiği uçuş görevleri, ekipman kaldırmak, video çekmek ve belirlenen bir dağıtım istasyonuna mal teslim etmekten oluşuyordu. İsrailli yetkililer, pilot uygulamanın iki yıl süreceğini ve bunun geniş ölçekli insansız hava araçları operasyonlarını yönetme becerisini geliştirmede, küresel çapta önemli bir ilerleme olacağını belirtti.

İsrail'in kuzeyindeki Hadera şehrinde, İsrailli yetkililer bir grup insansız hava aracının eş zamanlı olarak birbirlerinden birkaç metre mesafeyle uçtuğu ilk ulusal hava testini gerçekleştirdi, 17 Mart 2021. (Fotoğraf: Nick Kolyohin/Xinhua)

İsrail 2020'nin başlarında, NAAMA Girişimi adlı ulusal insansız hava aracı ağ operasyonunu desteklemek ve teşvik etmek için hükümete bağlı bir idari komite kurdu. Proje; İsrail İnovasyon İdaresi, İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail Sivil Havacılık İdaresi, İsrail Ulaştırma Bakanlığı, özel şirketler ve diğer ilgili kuruluşlar tarafından desteklendi. Son yıllarda, amatör olanların yanı sıra giderek daha fazla İsrailli şirket fotoğraf çekme, mahsulleri takip etme ve mülk koruması gibi çeşitli amaçlarla insansız hava araçlarını kullanmaya başladı. İsrail dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla ve bu nedenle de hava sahası en kalabalık ülkelerinden biri. İsrail semalarındaki yoğunluk, ölümcül kazalara engel olmak için tüm hava sahası kullanıcılarıyla ilgili düzenlenme yapılmasını gerektiriyor.

Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi
İsrail'in kuzeyinde yer alan Hayfa şehrindeki yapay zeka kontrol odasında, ülkenin tüm insansız hava aracı trafiğinin yönetiminin nasıl yapıldığı anlatılıyor, 17 Mart 2021. (Fotoğraf: Nick Kolyohin/Xinhua)

İsrail'in yapay zekayla insansız hava aracı kontrolü pilot programındaki şirketlerden Airwayz'in CEO'su ve kurucu ortağı Eyal Zor, Xinhua'ya yaptığı açıklamada yapay zeka kumanda merkezinin havadaki her kullanıcıya kendi güvenli rotasını sağlayarak, havayollarının uçuş rotasını kolaylaştıran bir yol navigasyon sistemi gibi çalışacağını anlattı. Zor, "Sanırım bu, şehir semalarında birden fazla insansız hava aracı operasyonunun test edildiği dünya çapındaki ilk insansız hava aracı deneylerinden biri" dedi. Sistem bir çarpışma olasılığı söz konusu olduğunda insansız hava aracı operatörlerini rotalarını değiştirmeleri için uyaracak. Zor, insansız hava araçlarının yiyecek teslimatı, ilaç tedariği ve endüstriyel teslimatlar için şehirlerde kullanılacağını vurgulayarak, "İki yıl içinde, yüzlerce hatta umuyoruz ki binlerce insansız hava aracının başımızın üzerinde uçtuğunu görmeye başlayacağız" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI